Skip to main content

Hardangerfjorden och Bergensbanan 5 dagar

Norge är ett kungadöme med berg, hav och hisnande vackra landskap – några milda, andra vilda. Få länder i Europa har en sådan fascinerande natur som vårt grannland i väst. Följ med oss på ett genuint norskt äventyr där vi fascineras och förtrollas av det vackra naturskådespelet. Det blir en oförglömlig resa med båttur på Hardangerfjorden och tågresa på den imponerande Bergensbanan som höjdpunkter.

Foto: Bergen Tourist Board / Robin Strand / VisitBergen.com

Sök resa

Program

Dag 1. Hemorten - Kongsberg

Vi reser från våra hemorter och färdas väster ut mot ”ack Värmland du sköna”. Passerar Karlstad, Årjäng och Töcksfors innan vi når gränsen mot Norge vid Örje. Färden går vidare och när vi åkt genom tunneln under Oslofjorden kommer vi snart till Drammen. Efter ytterligare några mil är vi framme vid Kongsberg där vi ska övernatta på Quality Hotel Grand. Gemensam middag serveras på hotellet.

Dag 2. Kongsberg - Hardangerfjorden - Bergen

Efter en välsmakande frukost lämnar vi den gamla gruvstaden och fortsätter norrut genom Numedalen – en dramatisk dal med gammelgårdar, strida älvar och det karga kalfjället. Vi når Geilo och fortsätter nu över Hardangervidda, Norges största nationalpark och Nordeuropas största högfjällsplatå. Vi skymtar Hardangerjökulen, som är landets sjätte största glaciär, och når sedan Eidfjord – knutpunkten belägen vid Hardangerfjorden med Eidfjorden som går in mot Sima kraftverk och upp till den kända gården Kjeåsen.

Nu är det dags att ta en båttur på vackra Hardangerfjorden, världens fjärde längsta fjord och den näst längsta i Norge. Vi bjuds på hänförande utsikter över höga berg, imponerande vattenfall och idylliska fruktträdgårdar. Vi kommer även att passera under Hardangerbron som sträcker sig ståtligt över fjorden. Ungefär tre timmar senare når vi Norheimsund där vi går i land och möter upp vår buss som sedan tar oss till Bergen. Här checkar in på vårt hotell, Best Western Plus Hotell Hordaheimen, som vi ska bo på i två nätter. Dagen avslutas med en gemensam middag på hotellet innan vi somnar gott i skönt bäddade sängar.

Dag 3. Bergen

Stärkta av hotellets frukost möter vi upp vår lokalguide som ska ta oss med på en rundtur i staden. Denna vackra stad har spår från hansatiden och ansågs på 1600-talet vara den viktigaste sjöstaden i Norden. Vid hamnen finner vi Bryggen som är en av de mest intressanta delarna av staden och är med på UNESCO:s lista över världens kulturminnesmärken. 

Eftermiddagen är fri för egna strövtåg. Om så önskas gör vi en tur ut till Edvard Griegs ”Troldhaugen” som var hans hem från år 1885. Huset är numera ett museum och det finns även en musikhall från år 1985 med plats för 200st personer (OBS! ev. entréavgifter ingår ej).

Dag 4. Bergen - Bergensbanan - Geilo

Efter lunch tar vi plats på dagens höjdpunkt – Bergensbanan! Denna fantastiska järnväg som man trots de svåra naturförhållandena lyckades anlägga. Hela sträckan Bergen-Oslo stod färdig år 1909 och är totalt ca. 500km lång. Vi passerar Finse som kallas ”Norges tak” och är landets högst belägna järnvägsstation med 1222 meter över havet. En upplevelserik åktur senare når vi slutligen Geilo och stiger av tåget. Geilo är en av de största skidorterna i landet och ligger i övre delen av Hallingdal precis vid foten av Hallingskarvet. Här checkar vi in på Bardöl Höyfjellshotell och intar en sista gemensam middag på kvällen.

Dag 5. Geilo - Hemorten

Efter några intressanta och upplevelserika dagar tillammans, och med härliga minnen i bagaget, är det nu dags att styra hemåt igen. Vi reser österut och passerar den norsk-svenska gränsen vid Örje, följer E18 och tar sedan av mot hemorterna. Vi tar ett varmt farväl av varandra och säger på återseende!

Övrig information

Avresetider/nedladdningsbart program: /upload/pdf/HardangerfjordenochBergensbanan2020.pdf
 

Valuta: Norska kronor (NOK)
 

Vi reserverar oss för eventuella ändringar.

Avgångar & priser

AvresaHotellLediga platserfrån pris
22/7Logi Hardangerfjorden och Bergensbanan 5 dagarMer än 86 395:-Boka

Hotell

Logi Hardangerfjorden och Bergensbanan 5 dagar
Quality Hotel Grand Kongsberg http://www.nordicchoicehotels.se Best Western Plus Hotell Hordaheimen http://www.bestwestern.se Bardöla Höyfjellshotell http://www.bardola.no...
Resekalender
17/6Tipspromenad i Sörsjön (Katrineholm)från 100:-