Skip to main content

Kroatien Istrien 11 dagar

Välkommen till nordvästra Balkan och halvön Istrien, en av Kroatiens vackraste regioner med en historia skriven i blod! Här möts vi av böljande gröna kullar, vingårdar, romerska lämningar och medeltida städer i ett hänförande vackert landskap. Adriatiska havet med sitt kristallklara vatten omger halvön och tränger in i inbjudande badvikar, spännande grottor och ljuvliga laguner – ett land av sann mångfald i blått och grönt!

Sök resa

Övrig information

Avresetider/nedladdningsbart program: /upload/pdf/KroatienIstrien11dgr2022.pdf
 

Tillägg *
- Vinprovning Winery Bacac: 160:- pp
- Båttur Limski Kanal inkl. lunch: 365:- pp
- Rundtur Istrien inkl. lunch: 330:- pp
* OBS! Minst 15st deltagare på utflykterna.

Rumstillägg:
Dubbelrum med balkong 195:- pp
Dubbelrum med balkong + havsutsikt 495:- pp
 

Valuta: Euro (€) och Kuna (HRK)
 

Vi reserverar oss för eventuella ändringar.

Dagsprogram

 • Tips! Många av Kroatiens stränder består av sten och klippor, vi rekommenderar därför att packa med ett par badskor på denna resa.

 • Dag 1-2. Hemorten - Bayreuth

  Vi startar vår resa på kvällen med att göra det bekvämt för oss på bussen. Efter ett stopp för ”nattfika” i Småland fortsätter vi över sundet till Danmark och framåt morgonen når vi färjan i Gedser som tar oss över till Rostock. Vi passerar över den Mecklenburgska sjöplatån samtidigt som morgondiset lättar, färdas söderut på snabba motorvägar förbi stora som små städer och når slutligen den av Wagner präglade staden Bayreuth. Under dagen har vi gjort uppehåll för både fika och lunch. Vi checkar in på vårt hotell och blir under kvällen serverade en gemensam middag.

 • Dag 3. Bayreuth - Porec

  Efter en stärkande hotellfrukost fortsätter vi vår resa mot Kroatien. Landskapet förändras och strax reser sig alperna framför oss, vi njuter av vackra naturscenerier när vi kör genom Österrike och Slovenien. När vi passerat gränsen till Kroatien är det inte långt kvar till kusten och pittoreska Porec som kommer vara vår utgångspunkt för några underbara dagar fyllda med kultur och historia, kryddade med fantastisk natur, god mat, smakrika oljor och utsökt vin! Vi checkar in på Plava Laguna Resort Hotels strax utanför stan. Gemensam middag serveras på hotellet alla kvällar.

 • Dag 4-9. Istrien

  Nu väntar härliga dagar med en oslagbar kombination av stad, fantastiska bad och historiska sevärdheter i natursköna omgivningar. En av dagarna besöker vi den brusande staden Pula, ibland kallad för en miniversion av Rom. Här möter vi en modern kroatisk stad med välbevarade romerska tempel, italienskt kaféliv och en fläkt av habsburgsk sekelskiftesflärd. Amfiteatern i Pula, byggd för gladiatorkamper, är det största monumentet från 1:a århundradet efter Kristus. Vi gör en halvdagstur hit med lokalguide.

  Övriga dagar väljer du själv om du vill fylla dem med egna aktiviteter och äventyr, eller om du vill boka till någon av våra spännande utflykter vi erbjuder (se priser under "övrig information" alt. i bokningsformuläret):

  Vinprovning Winery Bacac:
  Kroatien beskrivs i vinvärlden som kontrasternas vinland där moderna viner skapas med rötter i en vinkultur som härstammar tillbaka till 4000 år f.Kr. Här i Istrien ligger fokus på torra vita viner men även kraftiga röda, tanninrika viner framställs. Under vårt besök på vingården Baćac smakar vi 3st olika viner tillsammans med skinka och ost.

  Båttur Limski Kanal inkl. lunch:
  En av Istriens vackraste naturattraktioner är tveklöst Limski Kanal och dess sagolika landskap med branta gröna klippor, ostronodlingar och skimrande blått vatten som tränger in mellan Rovinj och Vrsar. Här får inga privata båtar segla utan endast från någon av utflyktsbåtarna kan man beundra detta skyddade naturfenomen. Under denna heldagsutflykt gör vi uppehåll dels i vackra och historiska Rovinj med italienska influenser men även i den tidlösa och solblekta byn Vrsar. Lunch och tillfälle till bad blir det också.

  Rundtur Istrien inkl. lunch:
  Denna natursköna halvö som utgör Istrien kallas ibland för det nya Toscana. Vi gör en heldagstur inåt landet genom en böljande grön landsbygd med pittoreska byar och småstäder. Vi hör om regionens dramatiska historia, ”dess vita guld” tryffeln som växer här och ser residensstaden Pazin med sitt över 1000 år gamla slott. I den lilla byn Bani en bit utanför Pazin serveras vi en traditionell kroatisk måltid till lunch i härlig lantmiljö. Den medeltida lilla konstnärsstaden Grožnjan, omgiven av olivlundar i terrasser på bergssluttningarna, är också väl värd ett besök.

  Tips på egna aktiviteter:
  Några av de bästa baden erbjuder ön Sveti Nikola med båtförbindelser från Porec Zelena Laguna (Gröna lagunen) ca. 30 minuter med minitåg och Plava laguna (Blå lagunen) inte långt från vårt hotell. Men det finns många små vikar med klapperstenstränder och badklippor att upptäcka på egen hand. Flera stränder har så kallad ”Blue Flag” för sitt rena och klara vatten.

  Porec och Pula är två av Istriens charmigaste städer. Promenera utmed vattnet in till Porec gamla stad och lägg kinden mot de solvarma skrovliga venetianska fasaderna och låt historien skölja över dig samtidigt som du vördnadsfullt trampar på blankslitna gatstenar och besöker St.Eufrasiusbasilikan från 500-talet med sina vackra golvmosaiker.

 • Dag 10. Porec - Halle

  ”Snälla stanna tiden, jag vill tillbaka igen” precis som i sången känns det när vi tidig morgon lastar in vårt bagage och säger på återseende till vackra Kroatien. Slovenien och Österrike passeras återigen innan vi sen kväll når tyska Halle vid floden Saale i Sachsen-Anhalt och vårt hotell. Uppehåll för fika och lunch blir det på lämpliga platser utmed vägen. Incheckning och gemensam middag.

 • Dag 11. Halle - Hemorten

  Med en stärkande frukost i magen tar vi sikte mot Rostock och färjan till Gedser, åker vidare genom Danmark och väl över sundet är vi tillbaka i Sverige igen. Vi styr sista biten mot våra hemorter och säger – på återseende!

Resekalender
29/9Gekås Ullaredfrån 295:-
30/9Puttgarden BorderShopfrån 895:-
1/10Tootsiefrån 1 695:-
2/10Tyska vinvägar 6 dagarfrån 7 875:-
6/10Gekås Ullaredfrån 295:-