Skip to main content

Kroatien med Dalmatien 8 dagar

Följ med till Dalmatien i södra Kroatien och upplev en riktig semesterpärla! Vårens 8-dagars resa med flyg går till södra Kroatien och vackra Dalmatien. Här kombinerar vi en härlig solsemester med unika och oförglömliga upplevelser. Under trevliga utflykter med svensktalande lokalguide bjuds vi på hänförande natur, vackra stränder och öar blandat med lokala kulinariska smakupplevelser. Badkläder och kamera är två måsten att packa ner i resväskan inför denna resa! Varmt välkommen!

Sök resa

Program

Onsdag 15 maj: Vi flyger till Split och åker direkt på stadsrundtur

Vi samlas under tidig morgon i Skärblacka, Linköping, Norrköping och Nyköping för busstransfer till Arlanda Flygplats. Vi flyger med SAS från Stockholm kl. 10:00 direkt till Split. Vid ankomst hämtar vi upp vårt bagage och samlas vid transferbussen där även vår svensktalande lokalguide Agneta Lucic väntar. Agneta som är född i Sverige, men har bott i Kroatien sedan 80-talet, skall vara med oss på alla våra utflykter under vistelsen i Kroatien. Vi åker nu in till centrala Split där vi skall äta lunch. Efter detta gör vi en rundtur i staden för att sedan köra söderut till Brela och fina Hotel Berulia, ett av semesterortens allra bästa hotell.  Vi checkar in och gör oss ”hemmastadda”, sedan väntar en välsmakande middag som perfekt avslut på denna dag.

Torsdag 16 maj: Ledig dag med kvällsutflykt

Efter gårdagens långa resa passar det bra med en dag på egen hand. Varför inte ta en sen frukost för att därefter njuta av lite sol och bad? Eller kanske ta en promenad längs stranden till grannbyn Baska Voda? Här finns flera lunchrestauranger och affärer både i byn och längs vägen. Framåt kvällen, närmre bestämt kl. 17:00, ses vi igen för att ge oss ut på en trevlig kvällsutflykt med Agneta till byn Ravca där vi ska besöka familjen Majics som bedriver ett skinkrökeri. Här blir vi invigda till alla hemligheter för att få fram produkterna och får förstås även smaka på bland annat lufttorkad skinka, närproducerad ost och husets vin. Efter detta härliga välkomnande är det dags för middag där vi sitter utomhus och serveras grillat kött, sallad och dessert till levande musik. Det blir en kväll där ingen vill åka hem! Men eftersom vi har så mycket mer att se och upptäcka står givetvis bussen redo senare på kvällen för att ta oss tillbaka till hotellet. Vi bäddar ner oss i sköna sängar och ser förväntansfullt fram emot en ny dag.

Fredag 17 maj: Spännande utflykt till Mostar (OBS! Pass måste medtas på denna utflykt!)

Efter frukost kommer Agneta tillbaka till hotellet och vi ger oss iväg på ännu en spännande utflykt. Denna gång beger vi oss till Mostar i Bosnien-Hercegovina. Här finns det många vackra städer men Mostar är kanske den allra vackraste, om inte annat är det åtminstone den mest kända av dem! Stadens arkitektur är en blandning av gammal och ny osmansk arkitektur med inslag av österrisk stil. I staden finner man den gamla bron Stari Most som blev förstörd under kriget på 90-talet, men som blev återuppbyggd år 2004. Mostar var tidigare en av dom viktigaste handelsstäderna i regionen tack vare sitt strategiska läge vid floden Neretva. Här levde invånarna i fred fram till att krigets tragedier förändrade staden föralltid.  Idag är staden splittrad med katoliker på den västra sidan av Neretva och muslimer på östra sidan. I Mostar ser man fortfarande de mest tydligaste spåren från kriget jämfört med någon annan plats i det forna Jugoslavien. Vi intar lunch (bosnisk cevapcici) på trevlig restaurang innan vi så småningom åker tillbaka till vårt hotell för middag.

Lördag 18 maj: Båttur i den kroatiska arkipelagen

Vi inleder dagen med en stärkande frukost för att sedan promenera tillsammans med Agneta till Baska Voda där vår båt väntar på oss för en heldag bland öarna i den kroatiska arkipelagen. Utanför ligger öarna Brac och Hvar och vi skall gå iland på ett par platser under dagen. I en passande havsvik lägger vi till för lunch ombord på båten, och kanske ett dopp i havet. Framåt eftermiddagen är vi tillbaka i Baska Voda och tar samma promenad tillbaka till hotellet där middag serveras.

Söndag 19 maj: Krka Nationalpark och Falkcentret

Ett uppehälle i Dalmatien måste innehålla en utflykt till en av Europas vackraste nationalparker – Krka Nationalpark!  Först kommer vi till Falkcentret och får en fin presentation av arbetet med falkar och andra fåglar som finns här. Vi tar sedan en båt från Skradinski Buk in till ön Visovac där vi går iland. Agneta berättar om den lilla ön och dess vackra kyrka som vi också skall besöka. Vi åker vidare med båten till Roski Slap och har nu en ca. 2 km trevlig promenad att se fram emot genom den vackra parken. Vi tar en lämplig paus för lunch på egen hand och kanske även ett bad under en av forsarna! Efter en dag full av fantastiska intryck återvänder vi till vår buss som tar oss tillbaka till Brela och hotell för middag.

Måndag 20 maj: Ledig dag fri för egna strövtåg

Idag har vi en helt ledig dag fri för egna strövtåg. Passa på att ta ett svalkande dopp i den fina poolen, eller kanske i havet precis nedanför hotellet? Gemensam middag serveras på hotellet.

Tisdag 21 maj: Livet på landet, marknad, kroatisk lunch och vinprovning

Efter frukost kommer Agneta till hotellet och skall idag ta oss med till den kroatiska landsbygden. Varje tisdag är det marknad i byn Zadvarje, som ligger endast en kvarts körning från vårt hotell. I drygt 300 år har det varit marknad i Zadvarje som var en viktig mötesplats förr i tiden då folk från kusten bytte varor med dem från inlandet. Vi åker vidare till byn Radovic och hem till Agnetas vän Bobo som berättar för oss om livet på landet. Vi får provsmaka hans likörer innan vi serveras lunch bestående av en rätt som bara tillagas i bergstrakterna runt Omis, så kallad ”soparnik”. Det är som en stor pizza fylld med mangold som gräddas på eldstaden under glöd och aska. Sedan serveras vi en varmrätt bestående av kroatiska kåldolmar och därtill vin och musik. På eftermiddagen kör vi till Imotski och besöker familjen Grabovacs vinkällare.  Vi provsmakar fyra olika viner från trakten och får även lite ost och bröd som tilltugg. Ungefär vid 18-tiden är vi tillbaka på hotellet och intar då resans sista middag tillsammans.

Onsdag 22 maj: Tillbaka till Sverige

Efter frukost packar vi väskorna och kl. 09:30 beger vi oss till flygplatsen i vår transferbuss. Vi checkar in på SAS direktflyg tillbaka mot Stockholm med avgång kl. 13:35. På Arlanda landar vi ungefär kl. 16:20 och efter att vi har fått vårt bagage kör bussen oss tillbaka till våra hemorter.

Övrig information

Avresetider/nedladdningsbart program: /upload/pdf/KroatienmedDalmatien2019.pdf
 

Valuta: Kuna (HRK)
 

Resebagage: 1 kolli incheckat bagage á max 23kg /per person, handbagage max 8kg /per person
Läs mer om regler för ditt bagage på: https://www.sas.se
 

OBS! Viktig information:
Anders Lien från Komfort Resor är reseledare fram tills 19/5, därefter tar Agneta över som kontaktperson för resan (hon följer även med till flygplatsen och hjälper till med incheckningen)
 

Vi reserverar oss för eventuella ändringar.

Karta

Avgångar & priser

AvresaHotellLediga platserfrån pris
15/5SENTIDO Bluesun BeruliaMer än 814 800:-Boka

Hotell

SENTIDO Bluesun Berulia
SENTIDO Bluesun Berulia http://www.brelahotelberulia.com
Resekalender
15/2Antikmässanfrån 380:-