Skip to main content

Portugal 8 dagar

Portugal är ett land med gamla traditioner, oändliga landskap och eleganta städer. Under upptäckternas era på 1400-1500-talen upplevde landet sin storhetstid. Handeln med bland annat kryddor fick ekonomin att blomstra och Lissabon blev Europas nya handelscentrum. Vi börjar i charmiga Porto, centrum för handeln med portvin, varifrån vi också gör utflykt i det kända vinområdet längs floden Douro.

Sök resa

Program

Dag 1. Hemorten - Porto

Vi reser från våra hemorter till Arlanda Flygplats och tar oss med flyg från Stockholm till Lissabon och sedan vidare till Porto. Här väntar en buss som tar oss till vårt hotell Holiday Inn Porto Gaia. Denna buss kommer vara med oss under resans gång så att vi kan ta oss runt och ge oss ut på trevliga utflykter. Vi checkar in på hotellet och intar sedan en gemensam middag på kvällen.

Dag 2. Porto

Efter frukost gör vi en stadsrundtur med lokalguide för att upptäcka det historiska och kulturella Porto. Vi finner många spår av välståndet som präglade Porto från 1400-talet och framåt då handeln med Portugals nyfunna kolonier och vinhandeln med England skapade stora rikedomar. Den praktfulla tvåvåningsbron Ponte de Dom Luis I, ritad av en av Eiffels medhjälpare, leder över till stadsdelen Vila Nova de Gaia. Här lagras portvinet som fraktas från Dourodalen. Vi besöker ett av portvinshusen, The House of Sandeman, där vi efter en rundvisning får provsmaka några av vinerna. Gemensam middag serveras på hotellet.

Dag 3. Båtresa på Dourofloden

En fantastisk dag ligger framför oss! Under en båttur på floden Douro tar vi oss till hjärtat av portvinsdistriktet och upplever den bedövande vackra Dourodalen. Ett storslaget natursceneri vecklar ut sig när vi i sakta mak glider fram genom djupa bergsklyftor och orörd natur. Här och var klättrar vinodlingar i terrasser på sluttningarna. Ombord njuter vi av en god lunch och så småningom når vi Régua i hjärtat av dalen. Här väntar vår buss och tar oss tillbaka till Porto. Gemensam middag serveras på hotellet även denna kväll.

Dag 4. Porto - Coimbra

Efter en stärkande frukost på hotellet lämnar vi Porto och reser vidare söderut med ett stopp i Aveiro. Denna 1000-åriga stad är även känd under smeknamnet ”Portugals Venedig”, vilket anspelar på dess många kanaler. Här finns tid för egna strövtåg samt möjlighet till lunch. Resan fortsätter sedan till den romantiskt belägna Coimbra, vilken var Portugals huvudstad i över 200 år. Staden är också en anrik universitetsstad belägen vid floden Mondegos. Coimbra utvecklades till ett viktigt kulturellt centrum, mycket tack vare stadens universitets grundande år 1290. Vi checkar in på vårt hotell Vila Galé Coimbra och intar en gemensam middag på kvällen.

Dag 5. Coimbra - Estoril

Frukost serveras på hotellet. Vi får lite egen tid i Coimbra innan det är dags att ta plats i bussen igen för att styra vidare mot Estoril. På vår väg gör vi ett stopp vid Portugals mest bekanta fiskeläge, det pittoreska Nazaré. Här ges tid för möjlighet till lunch med färsk fisk. Nästa anhalt blir Obidos som omges av en ringmur med upplevelser i en tät medeltidsatmosfär. Vi stannar en stund för att beundra omgivningen, den som vill kan även passa på att handla deras vackra keramik. Slutligen når vi Estoril som är belägen vid Atlantkusten och är en elegant semesterort både vinter och sommar. Vi checkar in på Hotel Londres där vi ska bo de tre kommande nätterna. Gemensam middag serveras på hotellet.

Dag 6. Utflykt till Lissabon (heldag)

Vi startar dagen med frukost på hotellet och tar oss sedan till huvudstaden Lissabon. Visiten inleds med en stadsrundtur med lokalguide för att lära känna staden på bästa sätt. Lissabon har byggts på sluttningarna av sju kullar och omges av grönområden och parker. Efter jordbävningen år 1755, som ödelade två tredjedelar av staden, tillkom Baixa som en ny central stadsdel med regelbundna fina gator. På backarna runt omkring ligger de medeltida Alfakvarteren med borgen Castelo de Sáo Jorge samt den trivsamma stadsdelen Bairro Alto. Sevärdheterna är många, affärerna likaså! Här ges tillfälle till egna strövtåg och upplevelser under eftermiddagen. Staden bär på ett äldre arv som vi får uppleva denna kväll – den melankoliska fadomusiken. Fado är Portugals egen version av blues och är född i just Lissabon. Med grogrund i tider präglade av fattigdom och misär har den vuxit sig stark nog att kunna klassas som en del av landets och befolkningens identitet. Vi stannar till kvällen i Lissabon och äter tillsammans middag med Fadoshow på restaurang Clube de Fado. Efter avslutad show och middag åker vi tillbaka till vårt hotell i Estoril.

Dag 7. Utflykt i Estoril och Lissabons omgivningar

Frukost serveras på hotellet. Därefter har vi en hel dag med lokalguide och utflykter till Sintra, Cascais och Cabo da Roca. Vi börjar med världsarvsstaden Sintra, belägen på det skogiga Sierra de Sintras nordsluttning. Ett virrvarr av slingrande vägar som sträcker sig ut på de omgivande kullarna binder samman staden som tack vare sitt betagande läge blev en sommafavorit för Portugals kungar. Högt ovanför, på toppen av berget, tronar Palácio da Pena som är ett arkitektoniskt potpurri av stildrag. Vi fortsätter sedan västerut genom skogen till Europas västligaste kontinentala punkt – Cabo da Roca. Vi följer den mäktiga Atlantkusten till badorten Cascais. Staden, tillsammans med grannorten Estoril, brukar kallas för Portugals riviera. Cascais började förändras redan på 1800-talet då det portugisiska kungahuset och adeln började dra sig undan hit under de varma sommarmånaderna. Palats, villor och eleganta hotell växte upp mitt bland byns charmiga stränder. Intill stranden breder stadens pittoreska centrum ut sig med små gränder och där hittar vi trevliga affärer, barer och restauranger. Efter en dag fylld av intryck återvänder vi till vårt hotell i Estoril där kvällens middag väntar.

Dag 8. Estoril - Hemorten

Idag säger vi adjö till detta vackra land och med härliga resminnen ”i bagaget” tar vi oss till Lissabons flygplats. Återresan sker med direktflyg till Arlanda Flygplats där vår buss väntar för att ta oss vidare till våra hemorter.

Övrig information

Avresetider/nedladdningsbart program: /upload/pdf/Portugal2019.pdf
 

OBSERVERA! På grund av ändrade flygtider är vi åter vid våra hemorter en dag senare än planerat.
Återkomsttiderna på dina resehandlingar gäller alltså för 2019-10-07.
 

Resebagage: 1 kolli incheckat bagage á max 23kg /per person, handbagage max 8kg /per person
Läs mer om regler för ditt bagage på: http://www.flytap.com
 

Valuta: Euro (€)
 

Vi reserverar oss för eventuella ändringar.

Avgångar & priser

AvresaHotellLediga platserfrån pris
29/9Logi Portugal 8 dagarMer än 814 995:-Boka

Hotell

Logi Portugal 8 dagar
Holiday Inn Porto Gaia http://www.holidayinn.com Vila Galé Coimbra http://www.vilagale.com Hotel Londres http://www.hotelondres.com...
Resekalender
12/7Slöjdmässan i Hjofrån 300:-