Skip to main content

Sicilien 9 dagar

Den soliga ön Sicilien lockar med sin skiftande och vackra natur, spännande historia, god mat och vin och ett behagligt klimat. Här finner vi karga bergstrakter och härliga inbjudande stränder, isolerade bergsbyar och livliga städer, fattiga fiskebyar och praktfulla palats. Europas största vulkan Etna stiger upp ur apelsinlundar, vingårdar och blommande bougainvillea. Fenicier, greker, romare, kartager, barbarer – alla har de haft bosättning på ön. Här finns arkeologiska underverk från olika tidsepoker. Sicilien har ett minst sagt rikt kulturarv!

Sök resa

Program

Dag 1. Hemorten - Siracusa

Vi lämnar våra hemorter och tar oss till Stockholm Arlanda och flyger med Norwegian på eftermiddagen till Catania. Där väntar vår buss som tar oss till Siracusa, Santa Lucias hemstad. Staden är vackert belägen på en klippig halvö, grundades av grekerna 734 f.Kr. och var under antiken ett mäktigt rike.
Vi checkar in på Jolly Aretusa Palace Hotel och äter gemensam middag på kvällen.

Dag 2. Siracusa - Piazza Amerina - Agrigento

Efter frukost gör vi en rundtur i Siracusa med lokalguide. Den antika staden togs 2005 upp på Unescos världsarvslista. Här får vi se sevärdheter som Aretusakällan, domkyrkan, resterna av Siciliens äldsta tempel. Vi besöker Parco Archeologico som bl a rymmer såväl en grekisk som en romersk teater, den charmiga hamnen och de gamla stadsdelarna med sina trånga gränder. Efter lunch lämnar vi kusten och åker in mot Siciliens bergiga mitt och kommer till Piazza Armerina. Här ska vi besöka ett av Siciliens mest intressanta arkeologiska fynd, Villa Romana Del Casale. En 3 500 kvm stor romersk villa med många välbehållna mosaikgolv. De färgstarka mosaikerna avbildar Hercules storverk, jakt- och fiskescener samt vilda djur från Nordafrika. Vi åker sedan ner till Siciliens södra kust vid Gela och följer den vackra kustvägen till Agrigento, där vi checkar in på Hotel Della Valle. Gemensam middag på kvällen. 

Dag 3. Agrigento - Trapani

Under förmiddagen gör vi en rundtur i Agrigento och besöker den så kallade Tempeldalen, det bäst bevarade tempelområdet vid Medelhavet. Under det grekiska herraväldets höjdpunkt uppfördes här under 400 - 500-talen f.Kr. flera klassiska tempel tillägnade gudinnor och gudar som Hera, Juno, Herkules och Zeus. Det restaurerade Concordiatemplet från 450 f.Kr. är bäst bevarat. Vi lämnar Agrigento och reser mot Marsala, som är huvudort i Siciliens största vinproducerade område. Vi besöker en av de stora vinfirmorna, Cantine Pellegrino, där vi provar såväl de söta välkända dessertvinerna som välrenommerade vita och röda viner. Färden går vidare mot Trapani som har varit en livlig hamnstad sedan feniciernas tid. Staden är vackert belägen och den gamla delen ligger inklämd på en smal klippudde, som går långt ut i havet. Här checkar vi in på Hotel Vittoria och äter middag. 

Dag 4. Trapani - Erice - Palermo

Efter frukost lämnar vi Trapani och under förmiddagen kommer vi till en trakt med stora saltslätter vid havet där man utvinner salt ur havsvattnet. Färden går vidare uppför berget Monte San Giuliano till toppen där staden Erice ligger på 750 m ö h. Här möts vi av en hänförande utsikt. Erice är en välbevarad medeltida stad med sin ringmur, borg och smala gränder. Här strosar vi längs vackert stenlagda gränder och möter små torg och pittoreska innergårdar, vars bagerier lockar med den för staden typiska mandelkakan. Vi besöker La Pasticceria di Maria Grammatico för provsmakning av kakan och bjuds också på ett glas Marsalavin. Under dagen har vi också avnjutit en gemensam lunch bestående av lokala specialiteter. Dagen går mot sitt slut och vi sätter kurs mot huvudstaden Palermo, där vi ska bo 2 nätter på hotell San Paolo Palace. Middag väntar oss vid ankomsten. 

Dag 5. Palermo

Under förmiddagen ska vi se storstaden Palermos sevärdheter med lokalguide. Staden, som är placerad i en naturlig amfiteater på Monte Pellegrinos sluttning, är en blandning av orientaliska och europeiska influenser och har en arkitektur som saknar motstycke på ön. Under rundturen ser vi bl a slottet La Zisa, den ståtliga katedralen och kyrkan Palatina i forna kungaslottet Palazzo Normanni. Vi avslutar rundturen med att besöka Monrealekatedralen i den lilla staden Monreale strax utanför Palermo. Katedralen är en av Italiens mest imponerade byggnader och har en unik interiör med vackra guldmosaiker. Under eftermiddagen får vi tid för egna strövtåg i Palermo. Här finns goda möjligheter till shopping på moderna affärsgator och marknader, kaféer och vackra parker. På kvällen blir det gemensam middag på hotellet. 

Dag 6. Palermo - Cefalú - Giardini-Naxos

Efter frukost fortsätter färden längs den sicilianska nordkusten till den charmerande semesterorten Cefalú. Staden domineras av en väldig klippa, La Rocca, och en ståtlig normandisk katedral. Torget med sina palmer och uteserveringar framför katedralen i den gamla stadsdelen är en av stadens samlings-punkter. Efter lunch lämnar vi Cefalú, passerar Messina vid det sund som skiljer Sicilien från italienska fastlandet. Därefter kommer vi till Taormina och vid havet nedanför Taormina inkvarterar vi oss i 2 nätter i Giardini-Naxos på Hotel Sporting Baia. Gemensam middag på kvällen.

Dag 7. Utflykt till Etna och Taormina

Stärkta av frukosten gör vi en tur under förmiddagen till Etna, Europas största aktiva vulkan, som sedan 2013 finns på Unescos världsarvslista. Etnas sidor är täckta med bördig vulkanisk jord och på de lägre sluttningarna växer citrusfrukter, fikon, mandel, vindruvor och oliver. Vi tar oss upp till 1800 meters höjd där det finns en restaurang med möjlighet för lunch. Eftermiddagen ägnar vi åt pittoreska Taormina. Staden är vackert belägen på en klipphylla 225 meter över havet och har under århundraden utövat lockelse på kända författare och konstnärer. Utsikten över havet är makalös - speciellt i solnedgången! Gemensam middag på kvällen.

Dag 8-9. Giardini-Naxos - Hemorten

Idag väntar hemresan, men vi har dagen till att njuta av Giardini - Naxos innan det är dags att åka till flygplatsen i Catania där Norwegians plan tar oss till Stockholm-Arlanda. Med många fina intryck och upplevelser når vi sedan våra hemorter.

Övrig information

Avresetider/nedladdningsbart program: /upload/pdf/Sicilien2019.pdf
 

Resebagage: 2 kolli incheckat bagage á max 20kg /per person, handbagage max 10kg /per person
Läs mer om regler för ditt bagage på: http://www.norwegian.se
 

Valuta: Euro (€)
 

Vi reserverar oss för eventuella ändringar.

Avgångar & priser

AvresaHotellLediga platserfrån pris
9/10Logi Sicilien 9 dagarMer än 813 850:-Boka

Hotell

Logi Sicilien 9 dagar
Jolly Aretusa Palace Hotel http://www.jollyaretusapalacehotel.com Hotel Della Valle http://www.hoteldellavalle.ag.it Hotel Vittoria http://www.hotelvittoriatrapani.it Hotel Sporting Baia http://www.ho...
Resekalender
24/5Puttgarden BorderShopfrån 780:-