Ungern 8 dagar

Ungern har mycket att erbjuda – vackra sjöar, natursköna berg, vida vinodlingar, populära termalbad, vacker arkitektur och små jordbruksbyar. Bland vinerna finner vi det ädla ungerska Tokaj som finns med på UNESCO:s världsarvslista. Vi bor i staden Györ som ligger i landets nordvästra hörn placerad mittemellan Wien och Budapest. Staden är rik på historiska byggnader och monument, är ett viktigt kulturcenter, berömd universitetsstad och ett populärt turistmål med pittoresk gammal stadskärna.

Program

Dag 1. Hemorten - Mahlow/Berlin

Vi åker söderut från våra hemorter via Jönköping där vi tar en rast någonstans i Småland. Färden fortsätter sedan ner mot Helsingborg där vi tar färjan över till Helsingör. Vi färdas genom Danmark och når Gedser där vi tar nästa färja över till Rostock. Resan går vidare till Mahlow/Berlin och vårt övernattningshotell där middagen väntar.

Dag 2. Berlin - Györ

Efter frukost är det dags att ta plats i bussen igen och styra vidare genom Tyskland. Vi passerar Dresden innan vi kommer in i Tjeckien, skymtar städer som Prag och Brno för att sedan komma in i Slovakien där vi susar förbi dess huvudstad Bratislava. Väl framme i Ungern är det inte långt kvar tills vi når staden Györ och vårt hotell. Vi checkar in och gör oss ”hemmastadda” då kommande fem nätter ska spenderas här. Gemensam middag serveras på hotellet varje kväll. 

Dag 3. Utflykt till Pannonhalma

Laddade med hotellets frukost tar vi plats i bussen och ger oss ut på dagens utflykt som går till Pannonhalma klostret. Detta är ett gammalt Benediktinerkloster och ett av de mest historiska monumenten i Ungern. Vi går en rundvandring där vi bland annat ser klostrets bibliotek, som nästan gör oss andfådda, och kapellen som är otroligt inspirerande. Utsikten utanför mot dalen är spektakulär med dess vinodlingar. Rundturen inkluderar även en vinprovning som perfekt avslut på vårt besök. Vi återvänder sedan till Györ och har resten av dagen på egen hand.

Dag 4. Utflykt till Budapest

Givetvis måste vi passa på att besöka Ungerns huvudstad Budapest – en av Europas vackraste städer! Vi möter upp en lokalguide som tar oss med på en rundtur så vi får bekanta oss lite med omgivningarna. Staden, även kallad Donaus pärla, är uppdelad i två distinkta delar. Väster om floden ligger Buda med sina höjder och historiska byggnader och öster om den ligger Pest med sina avenyer, affärer och nöjesliv. Under rundturen utforskar vi båda delarna och ser bland annat Mattiaskyrkan, Fiskarbastionen, Gellertberget, Hjältarnas torg, parlamentsbyggnaden och operan. Vi ges vi tid för lunch i centrum och möjlighet till att på egen hand besöka den berömda saluhallen som finns i södra änden av gågatan Váci utca, här finns allt mellan himmel och jord! Bland annat hundratals sorters ostar, korvar och kryddor. En fullspäckad dag senare återvänder vi till vårt hotell.

Dag 5. Györ

Detta blir en heldag i Györ! Efter frukost går vi en guidad promenad i staden. Här rinner floderna Rába och Rábca som fortsätter ner ca. 10 km från Donaus huvudlopp. Den gamla stadskärnan har en biskopsborg som grundades runt 1000-talet. Vi ser rådhuset, som är en symbol för staden, samt synagogan, karmelitordens kyrka och torget Széchenyi Square som i många år varit stadens centralpunkt. Det blir även tid för egna strövtåg då Györ har trevliga shoppingkvarter, många restauranger och fina promenadstråk som är värda att utforska. Kanske kan Raba Termalbad och Spa, ett av Ungerns alla termalbad med fem pooler, locka till besök? 

Dag 6. Utflykt till Balatonfüred

Idag gör vi en spännande utflykt söderut genom Ungerns jordbruksbygd mot Balatonsjön. Sjön är ungrarnas eget populära turistmål och Centraleuropas största insjö – även kallad ”Det ungerska havet”.  Den är grund och värms upp snabbt. Längs södra stranden finns många bad med långgrunda stränder och intressanta kurorter byggda kring varma källor. Vi besöker bland annat den kanske vackraste platsen vid sjön som heter Tihany, den lilla staden på halvön med samma namn vars kuperade norra sida är den mest natursköna. Längs långa sluttningar ligger vinodlingar i trappstegsterasser ner mot sjön. Vi passar på att besöka en vingård där vi bjuds på vinprovning och lunch. Återkomst till Györ beräknas under sen eftermiddag.

Dag 7. Györ - Werder/Havel

Efter frukost är det dags att checka ut från vårt hotell och lämna Györ. Vi vänder norrut och framåt kvällen når vi vårt hotell Hotel Zur Insel i Werder/Havel. Detta är en förtjusande stad, som oavsett årstid förtrollar besökarna. Hur man än promenerar kommer man alltid fram till vattnet. Werder ligger mellan fyra sjöar och floden Havel. Till och med namnet Werder betyder "av vatten omflutet land". Gemensam middag serveras på hotellet.

Dag 8. Werder/Havel - Hemorten

Efter frukost lämnar vi vårt hotell och åker till Rostock där vi tar färjan över till Gedser. Färdas genom Danmark och når Helsingör där vi tar nästa färja till Helsingborg. Väl i land fortsätter vi sista biten mot hemorterna med stopp vid lämpligt ställe för möjlighet till mat och bensträckare.

Övrig information

Avresetider/nedladdningsbart program: /upload/pdf/Ungern2020.pdf
 

Valuta: Forint (HUF)
 

Vi reserverar oss för eventuella ändringar.

Avgångar & priser

AvresaHotellLediga platserfrån pris
29/8Logi Ungern 8 dagarMer än 88 620:-Boka

Hotell

Logi Ungern 8 dagar
Van der Valk Hotel Berlin Brandenburg http://www.berlin.vandervalk.de Hotel Ibis Gyor http://www.accorhotels.com Hotel Zur Insel http://www.hotel-zur-insel.de...