Skip to main content

Värmland 3 dagar

Följ med och upplev några spännande dagar i Selma Lagerlöfs hemtrakter, begrunda kosmopoliten Alfred Nobels eftermäle på Björkborn i Karlskoga, vandra bland grönskan i Rottneros park och njut av idyllen på Alsters Herrgård.

Sök resa

Övrig information

Avresetider/nedladdningsbart program: /upload/pdf/Varmland3dgr2022.pdf
 

Valuta: Svenska kronor (SEK)
 

Vi reserverar oss för eventuella ändringar.

Dagsprogram

  • Dag 1. Hemorten - Nobelmuseét - Karlstad

    En tidig start och snart når vi Karlskoga och Alfred Nobels herrgård Björkborn. Här får vi höra om uppfinnarsonen som gick i pappas fotspår och blev världsberömd. ”Sprängfyllda” beger vi oss till Café Naturum i Karlstads gröna oas Mariebergsskogen för lättare lunch. Därefter incheckning och en liten stunds vila på Scandic Klarälven. Om ”Sola i Karlstad”, stiftet, universitetet, från vikingatid till nutid och mycket mer berättar vår guide under eftermiddagens rundtur. Gemensam middag på hotellet.

  • Dag 2. Rottneros - Fryken - Mårbacka

    Rottneros park och herrgård, en sagolik historia och verklighetens Ekeby! Vi låter oss förtrollas av den oerhört vackra parken med sina skulpturer och hör om livet på herrgården förr och nu under en guidad promenad. Vi fortsätter mot Sunne och äter lunch på det historiska hotellet Ulvsby Herrgård med anor från 1500-talet och vackert beläget vid sjön Fryken. Mätta och belåtna är det dags att besöka en av Värmlands riktigt stora – Selma Lagerlöfs Mårbacka. Vi blir visade runt i hennes vackra hem och fascineras av hennes sinne för smak och inredning samtidigt som vi hör berättelserna om hennes liv och verk. Åter på hotellet blir det gemensam middag

  • Dag 3. Karlstad - Alsters herrgård - Övralid - Hemorten

    Berättartraditionen är unik för Värmland och den är en viktig del av den värmländska identiteten. En av Sveriges mest framstående skalder Gustaf Fröding föddes 1860 på Alsters herrgård strax utanför Karlstad. Om Alsterdalen som kom att bli hans aldrig sinande inspirationskälla, personen och författaren berättar vår guide på herrgården. Vi far vidare mot Vätterns strand med uppehåll för att hälsa på Picassos ”Indianhuvud” i Kristinehamn och lunch i Laxå innan vi når Verner von Heidenstams Övralid. Idag nästan bortglömd men för 100 år sedan var han en superkändis. Omtalad, fotograferad, kulturpersonlighet, poet, kvinnotjusare och författare ja en fascinerande man samtida med Fröding och Lagerlöf. Med många härliga bilder och en o annan dikt i minnet beger vi oss hemåt efter avslutat besök.

Karta

Resekalender
12/8Puttgarden BorderShopfrån 895:-
15/8Gotland 4 dagarfrån 5 190:-
15/8Vildmarksvägen och Höga Kusten 6 dagarfrån 7 890:-
16/8Vätterns Norra Skärgårdfrån 845:-
19/8Puttgarden BorderShopfrån 895:-