Skip to main content

Bergensbanan och Hardangerfjorden 5 dagar

För drygt hundra år sedan då man beslutade att knyta ihop Norges två största städer landvägen var det ett högriskprojekt såväl ekonomiskt, logistiskt som vädermässigt. Båttur på Hardangerfjorden och en tågresa i väglöst land på nästan 1300 meters höjd över havet, detta är en resa för Norgefantaster!

Sök resa

Övrig information

Avresetider/nedladdningsbart program:
 
/upload/pdf/BergensbananochHardangerfjorden5dgr2022.pdf

Valuta: Norska kronor (NOK)

Vi reserverar oss för eventuella ändringar.

Dagsprogram

 • Dag 1. Hemorten - Kongsberg

  Vi startar tidig morgon och åker mot Värmland. Vi passerar Karlstad, Årjäng och Töcksfors innan vi når gränsen mot Norge vid Örje – känd för sin ”Silly Walk-skylt”. Vidare genom tunneln under Oslofjorden och förbi Drammen innan vi framåt tidig kväll når den gamla gruvstaden Kongsberg. Incheckning och gemensam middag på centralt belägna Quality Hotel Grand.

 • Dag 2. Kongsberg-Hardangerfjorden-Bergen

  Vi fortsätter norrut genom Numedalen, en dramatisk dal med gammelgårdar, strida älvar och det karga kalfjället. Från Geilo fortsätter vi över Hardangervidda, Nordeuropas största högfjällsplatåmed med glaciären Hardangerjökeln, mot Eidfjord. Här slingrar sig vägen ner till Hardangerfjorden. Vi stiger ombord för en knappa tre timmar lång naturupplevelse med båt. Hardangerfjorden omgiven av enastående natur, vackra vägar, glaciärer och dånande vattenfall anses vara ett av Norges vackraste områden. Redan på 1700-talet letade besökare sig hit, och runt förra sekelskiftet kunde inte mindre än 88 kryssningsfartyg ligga för ankar i Oddas hamn. I Norheimsund möter vår buss och vi fortsätter landvägen till Bergen, där vi checkar in på Hotell Hordaheimen mitt i centrala Bergen, för två nätter. Gemensam middag på hotellet.

 • Dag 3. Bergen

  ”Fjordarnas hjärta” är bara ett av många smeknamn denna vackra stad har. Med sina smala och bitvis branta kullerstensgränder och en världsberömd brygga lockar denna en gång Europas största trästad tusentals besökare. Om tiden då Bergen var den viktigaste sjöstaden i Norden, den medeltida fiskmarknaden, gatukonsten och hur det kommer sig att det regnar så mycket här och massor annat berättar vår lokalguide. Efter avslutad sightseeing blir det tid för egna strövtåg. Älskar du skaldjur? Då är Bergen den perfekta staden för dig. Kanske smakar det med fisksoppa, fiskkakor eller ”persetorsk” till lunch? Om så önskas gör vi en tur ut till Edvard Griegs bostad ”Troldhaugen” från 1885. Huset är numer museum och det finns även en musikhall från 1985 med plats för 200 personer (entréer ingår ej). Gemensam middag serveras på hotellet under kvällen

 • Dag 4. Bergensbanan

  ”The most scenic rail trip in Europe” skriver The Society of International Railway Travelers som varje år väljer ut världens finaste tåg och vackraste tågsträckningar. Sedan några år tillbaka hittar man Bergensbanen på deras lista i sällskap med andra kända tågklassiker såsom Orientexpressen och Transsibiriska men också Norska Flåmsbanan. Vid lunchtid tar vi plats på Bergensbanen, järnvägen som ansågs inte gick att bygga på grund av för svåra naturförhållanden. Alla problem till trots lyckades man anlägga denna fantastiska bana som i långa sträckor går högt uppe på fjället. Hela sträckningen Bergen-Oslo stod färdig 1909 och är drygt 52 mil lång. Resans ”höjdpunkt Finse, som kallas Norges tak, är landets högst belägna järnvägsstation med 1222 m ö h. Under eftermiddagen når vi Gol där vi kliver av tåget och hämtar andan efter en resa som med sina vyer tagit andan ur oss … Gol med sitt varma inlandsklimat ligger i Hallingdal som breder ut sig som ett stort leende med höga berg på båda sidor. Här checkar vi in på vad som en gång var en skidfabrik men idag är ett av Norges bästa upplevelsehotell - Pers. På kvällen äter vi gemensam middag och kanske blir det lite ”eftersnack” på terrassen innan läggdags

 • Dag 5. Gol - Hemorten

  Nu är det dags att ställa färden hemåt. Vi följer Hallingdalselva eller Stora Floden som den också kallas ner till sjön Krøderen i vilken den mynnar ut. Vi passerar Hönefoss och rundar Oslofjorden innan vi åter kommer till gränsen vid Örje. Vidare genom Värmland och framåt kvällen når vi våra hemorter. Varmt farväl och på återseende!

Karta

Resekalender
12/8Puttgarden BorderShopfrån 895:-
15/8Gotland 4 dagarfrån 5 190:-
15/8Vildmarksvägen och Höga Kusten 6 dagarfrån 7 890:-
16/8Vätterns Norra Skärgårdfrån 845:-
19/8Puttgarden BorderShopfrån 895:-