Skip to main content

Bergensbanan och Hardangerfjorden 5 dagar

Få länder i Europa har en sådan fascinerande och utmanande natur som vårt grannland Norge. Denna resa tar dig bland annat med på en av Europas vackraste tågresor som bjuder på spektakulära natursköna vyer, men du får även uppleva fantastiska Hardangerfjorden som är helt galet vacker med dundrande vattenfall och tjusiga fruktträdgårdar. Detta är verkligen en resa för Norgefantaster!

Sök resa

Övrig information

Nedladdningsbart program: /upload/pdf/BergensbananochHardangerfjorden5dgr2024.pdf
 

Avgångstider:
05:05   Oxelösund Järnvägsstation
05:20   Nyköping Brukslagarvägen
06:10   Norrköping Resecentrum C3-C6
06:30   Skärblacka Eskilsvägen 23
07:05   Linköping Fjärrbussterminal
07:35   Mjölby McDonald´s
 

Valuta: Norska Kronor (NOK)


Vi reserverar oss för eventuella ändringar.

Dagsprogram

 • Dag 1. Hemorten - Kongsberg

  Vi startar tidig morgon och åker mot Värmland. Passerar Karlstad, Årjäng och Töcksfors innan vi når gränsen mot Norge vid Örje, känd för sin ”Silly Walk-skylt”. Vidare genom tunneln under Oslofjorden och förbi Drammen till vi slutligen når den gamla gruvstaden Kongsberg där vi ska övernatta idag. Incheckning och gemensam middag på centralt belägna Quality Hotel Grand innan vi säger god natt och drömmer förväntansfullt om morgondagen.

 • Dag 2. Kongsberg - Hardangerfjorden - Bergen

  Vi fortsätter norrut genom Numedalen – en dramatisk dal med gammelgårdar, strida älvar och det karga kalfjället. Från Geilo fortsätter vi över Hardangervidda, Nordeuropas största högfjällsplatåmed med glaciären Hardangerjökeln, till Eidfjord. Här slingrar sig vägen ner till Hardangerfjorden. Vi stiger ombord för en
  ca. tre timmar lång naturupplevelse med båt. Hardangerfjorden med sina omgivningar av enastående natur, vackra vägar, glaciärer och dånande vattenfall anses vara ett av Norges allra vackraste områden! Redan på 1700-talet letade besökare sig hit och runt förra sekelskiftet kunde inte mindre än 88st kryssningsfartyg ligga för ankar i Oddas hamn. I Norheimsund möter vår buss upp oss och vi fortsätter landvägen till Bergen där vi checkar in på Grand Hotel Terminus mitt i centrala Bergen. Här bor vi bra i två nätter och äter gott i hotellets restaurang bägge kvällarna.

 • Dag 3. Bergen

  ”Fjordarnas hjärta” är bara ett av många smeknamn denna charmiga stad har. Även om Bergen är Norges näst största stad så råder en härlig småstadskänsla bland alla smala kullerstensgränder och färgglada trähus. Tillsammans med en lokalguide bekantar vi oss med omgivningarna och lär oss med om staden. Efter stadsrundturen blir det tid för egna strövtåg. Älskar du skaldjur? Då har du hamnat helt rätt! Kanske smakar det med fisksoppa, fiskkakor eller ”persetorsk” till lunch? Om så önskas gör vi en tur ut till Edvard Griegs bostad ”Troldhaugen” från 1885. Huset är numer museum och det finns även en musikhall från 1985 med plats för 200st personer (entréer ingår ej).

 • Dag 4. Bergensbanan

  ”The most scenic rail trip in Europe” skriver The Society of International Railway Travelers som varje år väljer ut världens finaste tåg och vackraste tågsträckningar. Sedan några år tillbaka hittar man Bergensbanan på deras lista i sällskap med andra kända tågklassiker såsom Orientexpressen och Transsibiriska men också Norska Flåmsbanan. Vid lunchtid tar vi plats på Bergensbanan, järnvägen som ansågs inte gick att bygga på grund av för svåra naturförhållanden. Alla problem till trots lyckades man anlägga denna fantastiska bana som i långa sträckor går högt uppe på fjället. Hela sträckan Bergen-Oslo stod färdig år 1909 och är drygt 52 mil lång. Resans höjdpunkt Finse, som kallas Norges tak, är landets högst belägna järnvägsstation med hela 1222 meter över havet. Vår slutstation är i Gol där vi kliver av tåget och hämtar andan efter en resa som med sina fantastiska vyer tagit oss med häpnad! Vi checkar in på vårt hotell och blir serverade resans sista gemensamma middag. Många trevliga minnen från våra upplevelser leder samtalet kring middagsbordet efter dessa händelserika dagar.

 • Dag 5. Gol - Hemorten

  Nu är det dags att ställa färden hemåt. Vi följer Hallingdalselva eller ”Stora Floden” som den också kallas ner till sjön Krøderen i vilken den mynnar ut. Vi passerar Hønefoss och rundar Oslofjorden innan vi åter kommer till gränsen vid Örje. Vidare genom Värmland och når avslutningsvis respektive hemorter. Varmt farväl och på återseende!

Karta

Avgångar & priser

AvresaHotellLediga platserfrån pris

Juli 2024

20/7Logi Bergensbanan och Hardangerfjorden 5 dagar
Garanterad avgång!
Fullbokad, väntelista7 995:-Boka på väntelista

Hotell

Logi Bergensbanan och Hardangerfjorden 5 dagar
Logi Bergensbanan och Hardangerfjorden 5 dagar
Quality Hotel Grand Kongsberg - 3-stjärnigt hotell - Centralt beläget https://www.strawberry.no Grand Hotel Terminus - 3-stjärnigt hotell - Centralt beläget (beläget i hjärtat av Bergen med gångavstån...
Resekalender
28/5Gekås Ullaredfrån 340:-