Skip to main content

Champagne och Alsace 8 dagar

”Min Gud, jag dricker stjärnor!” lär munken Dom Pérignon ha utbrustit när han för första gången smakade champagne i slutet av 1600-talet. Kärlekshyllningarna till denna gudabenådade dryck är otaliga men endast bubblorna framställda i distriktet Champagne får benämnas som äkta champagne. I Alsace, ”porten till Frankrike”, möter vi ett av Europas vackraste områden – här varvas det flacka landskapet längs Rhen med de bergiga Vogeserna och den ena vinodlingen avlöser den andra. Vi sjunger vinets lov, kopplar av och förtjusas under en vinresa för livsnjutaren spetsad med lyxig champagne!

Sök resa

Övrig information

Nedladdningsbart program: /upload/pdf/ChampagneochAlsace8dgr2024.pdf
 

Avgångstider:
04:55   Oxelösund Järnvägsstation              
05:10   Nyköping Brukslagarvägen              
05:40   Skärblacka Eskilsvägen 23                
06:00   Norrköping Resecentrum C3-C6     
06:35   Linköping Fjärrbussterminal            
07:05   Mjölby McDonald’s
07:35   Ödeshög Östgötaporten
08:15   Jönköping M2 (Eurostop)
 

Valuta: Euro (€)
 

Vi reserverar oss för eventuella ändringar.

Dagsprogram

 • Dag 1. Hemorten - Bremen

  Vi reser söderut genom vårt avlånga land och intar ett stopp på lämpligt ställe för möjlighet till frukost. Fortsätter sedan till Helsingborg där vi tar färjan över till Helsingör, färdas vidare genom Danmark och når Rödby där nästa färja tar oss till Puttgarden i Tyskland. Vi passerar välkända städer som Lübeck och Hamburg på vår väg till vårt övernattningshotell i utkanten av Bremen. Väl framme intar vi en gemensam middag i hotellets restaurang.

 • Dag 2. Bremen - Reims

  Tyskland är ett land med snabba motorvägar och stora industrier men också spännande historiska städer och sevärdheter. Vi passerar genom Westfalen och Ruhrgebiet innan vi kommer in i vad många kallar för Tysklands vagga – Rhenlandet. Detta historiska område har genom århundradena legat till grund för många stridigheter mellan Tyskland och Frankrike. Vi gör uppehåll för möjlighet till lunch på lämpligt ställe. Under eftermiddagen fortsätter vi genom Belgien och över gränsen till Frankrike för att framåt kvällen nå champagnedistriktets huvudstad Reims. Incheckning och gemensam middag på fina Hotel Mercure Reims Centre Cathedrale beläget inom promenadavstånd från den världsberömda och väldigt ståtliga katedralen Notre-Dame de Reims.

 • Dag 3. Champagne

  ”För mycket av vad som helst är dåligt, men för mycket Champagne är precis lagom!”. Vi inleder dagen med att åka ut till Epernay strax söder om Reims. Här har några av de största champagnehusen sitt säte och vi besöker ett av dem – Maison Eugène Mercier. Kilometervis av underjordiska gångar och vinkällare med flera miljoner omsorgsfullt lagrade champagneflaskor, väl skyddade från solljus och värme, breder ut sig under oss. Vi blir visade runt i källarna 30 meter under den kalkrika kritjorden, lär oss om champagnemetoden och hör historien om världens största vintunna som Eugène Mercier lät tillverka på 1800-talet. Åter uppe i solljuset provsmakar vi denna gudomliga dryck. Tillbaka i Reims blir det tid för egna strövtåg. Varför inte passa på att besöka landets största gotiska mästerverk Notre-Dame de Reims som är helgad som kröningsplats för många franska kungar? Vår reseledare ger gärna tips på vad som är värt att besöka! Gemensam middag serveras på hotellet.

 • Dag 4. Reims - Colmar

  Så var det dags att lämna Champagne och ta sikte mot Alsace som samlat det bästa av Tyskland och Frankrike i ett! Bland böljande vinfält med soldränkta vingårdar ligger den lilla charmiga staden Colmar, Alsaces vinhuvudstad. Här får man nästan känslan av att tiden stannat. Staden har varit både tysk och fransk men trots historiens snabba kast har Colmar hela tiden behållit sin stolta franska Alsace-själ. Vi checkar in för tre nätter på fyrstjärniga Hotel L'Europe i utkanten av staden. Middag serveras på restaurang.

 • Dag 5. Alsace

  Vid foten av Vogeserna, överblickat av mystiska slott, visar Alsace upp sina utsökta vinbyar med korsvirkeshus, tornbesmyckade borgar, kullerstenbeklädda torg och gränder. Precis som i grannlandet Tyskland dominerar de vita vinerna här och Riesling tillsammans med Gewürztraminer är de stora paraddruvorna, men där upphör likheterna för Alsacevinerna har sin alldeles egen speciella karaktär – varken fransk eller tysk utan helt enkelt alsassisk! Den kända vinvägen Route des Vins d'Alsace slingrar sig från norr till söder genom några av Frankrikes vackraste byar. Dagens första stopp är den lilla byn Barr och familjen Klipfels vingård. Här tillverkar de sina viner med passion från generation till generation vilket vi får höra mer om under en provsmakning. Efter att vi smakat på deras ljuvliga viner fortsätter vi på Route des Vins till den kanske mest besökta byn utmed vinvägen, Riquewihr. Här provar vi vin men också den alsassiska varianten av mousserande kallad Cremant! Gemensam middag på restaurang även denna dag.

 • Dag 6. Colmar

  Efter frukost promenerar vi genom Colmars romantiska korsvirkesidyll till en av alla båtar som flyter på de små kanalerna. Under en trevlig båttur glider vi fram bland blomsterprunkande korsvirkeshus med sneda ytterväggar och färgglada fönsterluckor som lutar sig mot varandra lite försynt – det här är så gulligt att det nästan gör ont i hjärtat! Det är inte utan orsak Colmar har en stadsdel som i folkmun kallas för ”lilla Venedig”. Efter denna mysiga start har vi nu resten av dagen helt fri för egna aktiviteter.

 • Dag 7. Colmar - Hamburg

  Det har blivit dags att ta farväl av Colmar och Alsace för denna gång. Med värdefull last i bagaget beger vi oss norröver mot Hamburg. Kända namn och ett skiftande landskap passerar revy utanför vårt bussfönster under dagen. När vi passerat floden Elbe är vi snart framme vid vårt övernattningshotell där middagen och skönt bäddade sängar väntar.

 • Dag 8. Hamburg - Hemorten

  Efter frukost tar vi plats i bussen för vår resas sista etapp. Vi styr norrut till Puttgarden och tar färjan till Rödby där vi återser Danmark som passeras i all hast. I Helsingör väntar nästa färja för att ta oss hem till Sverige igen. Vi gör ett stopp för rast och möjlighet till något att äta innan vi slutligen når våra hemorter – ”Au revoir” för denna gång, hoppas vi ses snart igen!

Avgångar & priser

AvresaHotellLediga platserfrån pris

September 2024

20/9Logi Champagne och Alsace 8 dagarMer än 813 595:-Boka

Hotell

Logi Champagne och Alsace 8 dagar
Logi Champagne och Alsace 8 dagar
Pentahotel Bremen - 4-stjärnigt hotell - Centralt beläget - Nyöppnat hotell sedan år 2022 - Rymliga modert inredda rum https://www.pentahotels.com/hotels/germany/bremen Hotel Mercure Reims Centre Cath...
Resekalender
23/4Gekås Ullaredfrån 340:-