Skip to main content

Kielkanalen 4 dagar

Nord-Ostsee-Kanal, även kallad Kielkanalen, firar 125år 2020 och detta kalas vill vi såklart ta del av! Denna intressanta kanal går från Östersjön till Nordsjön. Vi ger oss ut på en spännande resa mellan dessa ”sjöar” och upplever en av Europas mest trafikerade vattenvägar på nära håll. Varje år passerar här upp till tre gånger så många fartyg som genom Panamakanalen eller Suezkanalen. Vi bor i den gamla kurorten Bad Bramstedt och gör även en utflykt till det stora fruktodlingsområdet Altes Land och pittoreska Stade.

Sök resa

Program

Dag 1. Hemorten - Bad Bramstedt

Vi reser söderut från våra hemorter, med ett stopp på lämpligt ställe för rast, till Helsingborg där vi tar färjan över till Helsingör. Färdas vidare genom Danmark och når Rödby och nästa färja som tar oss till Puttgarden i Tyskland. Nu har vi ytterligare några mil i bussen innan vi når Bad Bramstedt och vårt hotell som vi ska bo på kommande nätter. Gemensam middag serveras på hotellet.

Dag 2. Utflykt till Altes Land och Stade

Efter frukost tar vi plats i bussen för att bege oss mot Altes Land, Europas största sammanhängande fruktodlingsområde! Här sträcker sig slätterna flera kilometer mellan Hamburg och Stade längs floden Elbe. Området är bördigt och rymmer det största antalet fruktträdgårdar i Tyskland. Många turister, liksom vi, reser hit i maj då körsbärs- och äppelträden blommar – hela området förvandlas då till ett hav av vitt och rosa! Men vi reser även i september och möter då de ljuvliga bären och frukterna. Vi besöker en av de familjeägda fruktgårdarna Herzapfelhof Lühs för att åka ”traktortåg”. 

Efter detta fortsätter vi mot den charmiga lilla hansastaden Stade. Här möts vi av vackra korsvirkeshus, trånga små gränder och idylliska prång där det förflutna känns mycket levande. Vi tar en promenad och tittar bland annat på det svenska magasinet Schwedenspeicher som Karl XII lät bygga. På vår väg tillbaka mot hotellet ser vi byn Finkenwerder vid floden Elbe med fantastisk utsikt över Airbus produktions-, start- och landningsområde. Här byggdes redan år 1944 dåtidens största flygplan BV238 och bara 20 år senare byggdes landets största jetplan. Strax därefter startade Airbus 300 programmet i detta produktionsområde. Åter på hotellet intar vi en gemensam middag på kvällen.

Dag 3. Kielkanalen

Idag går vi ombord på hjulångaren Freya för att möta otaliga skepp på kanalen – både fraktfartyg, segelbåtar och färjor samt slussar. Kanske möter vi också ett av de många kryssningsfartyg som använder kanalen som genväg till och från Östersjön. Kielkanalen byggdes år 1887-1895 och benämns som ”Nordeuropas pulsåder” då den ansluter länderna runt Östersjön till världshandeln. Vi serveras en brunchbuffé med lokala specialiteter och dryck samt ett ”kakbord” med tårtor och bakelser. Under kvällen återvänder vi till Bad Bramstedt och vårt hotell där middagen väntar.

Dag 4. Bad Bramstedt - Hemorten

Efter frukost är det dags att checka ut och lämna Bad Bramstedt för denna gång. Vi åker norrut mot Puttgarden och tar färjan över till Rödby, färdas vidare genom Danmark till nästa färja i Helsingör. Men svensk mark under hjulen fortsätter hemresan och efter ett stopp på lämpligt ställe för rast når vi våra hemorter. Vi tackar för dessa spännande dagar i norra Tyskland och säger – på återseende!

Övrig information

Avresetider/nedladdningsbart program: /upload/pdf/Kielkanalen2020.pdf
 

Valuta: Euro (€)
 

Vi reserverar oss för eventuella ändringar.

Avgångar & priser

AvresaHotellLediga platserfrån pris
4/9Tryp by Wyndham Bad BramstedtMer än 84 795:-Boka

Hotell

Tryp by Wyndham Bad Bramstedt
Tryp by Wyndham Bad Bramstedt http://www.trypbadbramstedt.com
Resekalender
17/6Tipspromenad i Sörsjön (Katrineholm)från 100:-