Skip to main content

Smaka på Bergslagen 3 dagar

I trolska Bergslagen strax norr om småstadsidyllen Nora vackert beläget vid Fåsjöns strand ligger Åkerby Herrgård. Som ett välbevarat minne från 1800-talets mitt då järnmalmsbrytningen gav rikedom till företagsamma bergsmän i trakten. Herrgården ligger i Närke, Örebro län. Hela anläggningen, som består av flera byggnader är omsorgsfullt renoverad och ombyggd med hänsyn till kulturhistoriska värden, funktionalitet och upplevelser.

Sök resa

Övrig Information

Nedladdningsbart program: /upload/pdf/SmakapaBergslagen3dgr2024.pdf
 

Avgångstider:
06:20   Nyköping Brukslagarvägen
07:10   Norrköping Resecentrum C3-C6
07:30   Skärblacka Eskilsvägen 23
08:00   Linköping Fjärrbussterminal


Valuta: Svenska Kronor (SEK)
 

Vi reserverar oss för eventuella ändringar.

Dagsprogram

  • Dag 1. Hemorten – Nora

    Vi startar från våra hemorter och åker via Örebro till Nora och Åkerby Herrgård där vi ska bo dessa dagar. Det blir ett lämpligt stopp utmed vägen för möjlighet till kaffe för de som önskar. Väl framme checkar vi in och sedan väntar oss en god lunch. Mätta och belåtna beger vi oss till Perhyttan som är Sveriges mest sevärda och attraktiva platser från järnmalmsbrytningens tid och det som lagt grunden till Bergslagens utveckling. I Pershyttan finns Europas största vattenhjul, unika smältugnar m.m. Här dricker vi även vårt eftermiddagskaffe. Sedan åker vi till Nora bryggeri och får se produktionen från malt till öl. Inne i Nora trästad får vi en guidning av Ove Hoffner som är den kända författaren Maria Langs systerson. Tillbaka till Åkerby och lite egen tid innan vi äter en gemensam middag. Ägarinnan till herrgården berättar lite om dess spännande bakgrund och historia. Det blir även en provsmakning av olika ölsorter.

  • Dag 2. Nora

    Efter en god frukost åker vi mot Hjulsö, till Bredsjö får- och ost gård som är en familjegård, kända för sina goda ostar från egna får. Här får vi information om tillverkningen och även en provsmakning. Lunchen idag ska vi äta på Grythyttan. Vi kommer få träffa Kristina Henricsson vars familj bott på Grythyttan herrgård i fem generationer. Vi får en visning av stenkvarnen Grythytte Qvarn, där vi kan köpa nymalet mjöl, egentillverkat knäckebröd, och även andra lokala produkter. Nästa besök blir hos får bonden Björn i Danshyttan. Han har vunnit medaljer i Mathantverks SM flera gånger för sin glass gjord på fårmjölk. Vi får information om tillverkningen och får smaka olika sorters glass. Gemensam middag på kvällen och vinprovning från Grythyttan vin och chokladprovning från Marias Chokladmakeri i Nora.

  • Dag 3. Nora - Hemorten

    Idag besöker vi Lycktäppans Gård i Fellingsbro. Här producerar Göran ekologisk rapsolja från samverkande gårdar. Vi får information om rapsoljans förträfflighet och användbarhet, och ett besök i hans unika gårdsbutik. Vårt sista besök på resan blir på Frövi Pappersbruk som är unikt i sitt slag i Sverige. Innan vi vänder hemåt åker vi och äter lunch på herrgården. På vägen hem blir det ett stopp för möjlighet till kaffe. Vi tackar för denna gång och hoppas ni haft en upplevelserik resa. Kanske finns det ett och annat gott med i bagaget ifrån Bergslagen.

Avgångar & priser

AvresaHotellLediga platserfrån pris

Juli 2024

17/7Åkerby Herrgård Nora Mer än 84 950:-Boka

Hotell

Åkerby Herrgård Nora
Åkerby Herrgård Nora
Åkerby Herrgård Nora -De erbjuder omgivningar som garanterat ger en lugn och naturnära atmosfär. -Personalen lagar all mat och bakar allt själva på Åkerby Herrgård. https://www.akerbyherrgard.se/...
Resekalender
28/5Gekås Ullaredfrån 340:-