Skip to main content

Vildmarksvägen och Höga Kusten 6 dagar

Följ med på en spännande resa till vårt nordliga land! Vildmarksvägen är en av Sveriges högst belägna vägar och går över Stekenjokkplatån mellan Lappland och Jämtland. Vägen börjar i Strömsund och går vidare över fjällen till Vilhelmina. Hela Vildmarksvägen runt är ett oförglömligt fjälläventyr på 500 kilometer. Vi kommer att åka en bit på den för att uppleva vår fantastiska fjällnatur och även ta del av Sveriges natursköna världsarv Höga Kusten.

Sök resa

Program

Dag 1. Hemorten - Östersund

Vi startar på morgonen från våra hemorter och reser via Örebro upp mot Bergslagen där vi når Dalarna och Siljan. Fortsätter sedan på vackra vägar med stopp på lämpliga ställen innan vi slutligen når vårt hotell i Östersund, Clarion Hotel Grand, där vi ska bo i två nätter. Gemensam middag serveras på hotellet båda kvällarna.

Dag 2. Utflykt till Åre med Åreskutan

Vi intar frukost på hotellet och tar därefter plats i bussen för att ge oss ut på en spännande utflykt till Åre – en av Sveriges mest kända turistorter! Dagens höjdpunkt blir, bokstavligt talat, ett besök på toppen av magiska, vilda och vackra Åreskutan. Detta fantastiska fjäll ligger på 1 420 m.ö.h. och vakar tryggt över byn. På vår väg upp till toppen bjuds vi på en hänförande utsikt flera mil ut över den jämtländska fjällvärlden. Väl uppe blickar vi norrut över Kallsjön och Skäckerfjällen, österut över Helgesjön och Järpen, västerut över Tegefjäll och Mullfjället och söderut över Välliste, Renfjället och hela södra Årefjällen. Här finner vi dessutom Toppstugan, Sveriges högst belägna café, som erbjuder enklare servering. Det blir även fri tid ”nere” i Åre för egna strövtåg innan vi beger oss tillbaka till vårt hotell. 

Dag 3. Östersund - Saxnäs

Efter frukost lämnar vi vårt hotell i Östersund och styr norrut. När vi passerat Strömsund, som är porten till Vildmarksvägen, gör vi en resa genom natur och kultur. Vi når Vilhelmina och gör stopp här för att besöka muséet som är inrymt i den gamla sockenstugan från 1890-talet. Byggnaden uppfördes efter slöjdaren P A Edmans ritningar och lär vara en av länets bäst bevarade sockenstugor. Museets samlingar speglar historia från forntid till nutid. Redskap från nybyggartidens självhushåll utgör tyngdpunkten i utställningarna, men här finns även en del samiska föremål. Till de förnämsta sevärdheterna i forntidsavdelningen hör "Maksjöfyndet", ett rikt gravfynd från 700-talet och en skida från 300-talet. Vi fortsätter sedan Vildmarksvägen mot Saxnäs och checkar in på Saxnäsgården Hotell & Konferens som ligger vackert inbäddat mellan sjö, skog och fjäll. Här bor vi på en komplett fjällanläggning med pool, bastu, sporthall, gym och med Marsfjällen och Kultsjön utanför dörren. På kvällen serveras middag på hotellet och kanske får vi uppleva en vidunderlig solnedgång innan det är dags att lägga huvudet på kudden.

Dag 4. Saxnäs - Kramfors

Vi lämnar Saxnäsgården efter frukost och njuter av omgivningarna utmed Vildmarksvägen som är ett riktigt paradis för den som söker stillhet, tystnad och är naturälskare. Väl framme i Vilhelmina igen tar vi vägen mot Kramfors och följer Ångermanälven innan vi når vårt hotell som vi ska bo på kommande nätter. Vi befinner oss nu i världsarvet Höga Kusten. Gemensam middag på hotellet båda kvällarna.

Dag 5. Utflykt till Höga Kusten med Ulvön

Idag passerar vi Högakustenbron, som är ett av Sveriges vackraste byggnadsverk. En hängbro över Ångermanälven mellan Kramfors och Härnösands kommuner. Bron var vid invigningen år 1997 världens nionde längsta hängbro med sina 1 800 meter. Bron är även ett av Sveriges högsta byggnadsverk med bropelare som sträcker sig 180 meter ovan vattenytan. Förebilden är den berömda Golden Gate-bron i San Fransisco, och här i Norrland kallar man bron för ”Norrlands Golden Gate”. Vi åker genom området och går sedan ombord på båten som tar oss till ”surströmmingsön” Ulvön – pärlan i Höga Kusten! På vinterhalvåret bor här cirka 40 bofasta, men på somrarna lever ön upp med många turister och sommarstugeägare. I den vackra skärgårdsmiljön finns restauranger, hotell, vandrarhem, stuguthyrning, affär och många gamla fina byggnader. Vi strosar runt i gammal miljö och intar en läcker lunchbuffé på Ulvö Hotell. Vi tar båten tillbaka till fastlandet och innan vi når vårt hotell tar vi av mot Lunde som är platsen för ”skotten i Ådalen”, händelseförloppet kring arbetskonflikten i mitten av maj år 1931 där fem personer sköts ihjäl av militären och lika många skadades. Detta förändrade Sverige för alltid och ett monument av händelsen restes år 1981. 

Dag 6. Kramfors - Hemorten

Det är dags att lämna Kramfors och Höga Kusten för att åka söderut mot hemorten. Vi tar E4:an utmed kusten och passerar flera intressanta städer och platser innan vi framåt kvällen är hemma igen med härliga upplevelser och vackra vyer i bagaget.

Övrig information

Avresetider/nedladdningsbart program: /upload/pdf/VildmarksvagenochHogaKusten2020.pdf
 

Valuta: Svenska kronor (SEK)
 

Vi reserverar oss för eventuella ändringar.

Avgångar & priser

AvresaHotellLediga platserfrån pris
24/6Logi Vildmarksvägen och Höga Kusten 6 dagarMer än 87 210:-Boka

Hotell

Logi Vildmarksvägen och Höga Kusten 6 dagar
Clarion Hotel Grand Östersund http://www.nordicchoicehotels.se Saxnäsgården Hotell & Konferens http://www.saxnas.se First Hotel Kramm http://www.firsthotels.se...
Resekalender
16/4Gekås Ullaredfrån 280:-