Skip to main content

Vildmarksvägen och Höga Kusten 6 dagar

Vildmarksvägen är en av Sveriges högsta asfalterade och mest spektakulära vägar som sträcker sig över Stekenjokkplatån mellan Jämtland och svenska Lappland. Denna vidunderliga och natursköna väg tar dig till vackra fjäll, björntäta områden, samisk kultur och sagolika vattenfall. Höga Kusten bjuder på en dramatiskt vacker skärgård och en mäktig kuststräcka med världens största landhöjning. Bekväma skor bör packas med på denna upplevelserika resa!

Sök resa

Övrig information

Nedladdningsbart program: /upload/pdf/VildmarksvagenochHogaKusten6dgr2024.pdf
 

Avgångstider:
05:30 Mjölby Mjölby McDonald’s
05:55 Linköping Fjärrbussterminal
06:30 Skärblacka Eskilsvägen 23
06:50 Norrköping Resecentrum C3-C6
07:40 Nyköping Brukslagarvägen
 

Valuta: Svenska Kronor (SEK)
 

Vi reserverar oss för eventuella ändringar.

Dagsprogram

 • Bekväma skor bör packas med på denna upplevelserika resa!

 • Dag 1. Hemorten - Östersund

  Vi startar tidig morgon från våra hemorter och åker på vackra vägar norrut genom vårt avlånga land. Stopp gör vi för såväl kaffe som lunch på lämpliga ställen utmed vägen. Framåt kvällen når vi vårt hotell i Östersund där vi ska bo två nätter. Gemensam middag serveras på hotellet.

 • Dag 2. Åre med omnejd

  Med en stärkande hotellfrukost i magen och humöret på topp står vi redo för en heldagsutflykt bland porlande fjällbäckar, frisk jämtländsk luft och samisk kultur! Vi börjar med att besöka Tanja Nordfjell som är renskötare och medlem i Handölsdalens Sameby. Hon är uppväxt i en renskötarfamilj och har lärt sig yrket från barnsben. Tanja brinner för den samiska kulturen och vurmar för det sydsamiska språket, hon skriver musik och jojkar utifrån sitt liv med inspiration av omgivningarna. Detta får vi höra mer om under en guidad rundtur av henne. Utöver besöket hos Tanja kommer vi utforska Åres omgivningar och besöka några av dess sevärdheter innan vi återvänder till hotellet där middagen väntar.

 • Dag 3. Östersund - Vildmarksvägen - Saxnäs

  Efter frukost lämnar vi vårt hotell i Östersund för att åka vidare mot Strömsund som är porten till Vildmarksvägen. Den första biten längs Ströms Vattudal och vidare mot Gäddede är en vacker sträcka med ett pärlband av små och stora vattendrag. Vi gör uppehåll vid Sveriges svar på Grand Canyon – det mäktiga Hällingsåfallet som är Sveriges längsta kanjon! Här störtar Hällingsån med ett dån utför ett stup på närmare 45 meters höjd. Vi gör uppehåll för möjlighet till lunch på lämpligt ställe innan vi fjällvandrar på hjul över kalfjället. Ankarede vid stora Blåsjön och Fatmomakke längs Kultsjön vid Saxnäs är två områden där samer sedan förhistorisk tid samlats. Idag finns här anor sedan 1700-talet med kåtor, timrade kyrkstugor och träkyrkor. Högsta punkten på Vildmarksvägen över Stekenjokk är 876 meter över havet. Vägen hålls stängd under vintern och varje vår sker ett omfattande plogningsarbete för att få fram den asfalterade vägen till våren och försommaren. Efter en upplevelserik dag når vi Saxnäs och checkar in på Saxnäsgården Hotell & Konferens som ligger vackert inbäddat mellan sjö, skog och fjäll. På kvällen serveras middag i hotellets restaurang medan vi njuter av den fantastiska natur som omger oss.

 • Dag 4. Saxnäs - Sollefteå

  En stadig frukost innan vi fortsätter mot Vilhelmina och sockenstugan från 1890-talet som hyser ett spännande museum. Vi blir visade runt bland samlingarna som speglar historia från forntid till nutid. Till de förnämsta sevärdheterna hör "Maksjöfyndet", ett rikt gravfynd från 700-talet och en skida från 300-talet! Vi fortsätter vår resa mot Sollefteå och följer Ångermanälven, en gång Sveriges största timmerväg. Här skiftar landskapet mellan vildmark med djupa skogar och genuin kulturbygd. Byarna längs älven har en historia ända tillbaka till stenåldern med rika lämningar. Framåt tidig kväll når vi Hotell Hallstaberget i Sollefteå där vi ska bo kommande nätter. Gemensam middag serveras på hotellet samtliga kvällar.

 • Dag 5. Höga Kusten och Ulvön

  Välkommen till världsarvet Höga Kusten! Här går världens högsta kustlinje 286 meter över havet med magisk natur, storslagna vyer och ett särpräglat landskap som gett Höga Kusten status som Sveriges vackraste natur. Färden går upp förbi Skuleberget och ut till Köpmanholmen där vi bordar MF Ulvön för att åka ut till ”surströmmingsön” Ulvön – pärlan i Höga Kusten! På vinterhalvåret bor här cirka 40 bofasta, men på somrarna lever ön upp med många turister och sommarstugeägare. Vi strosar runt i denna vackra skärgårdsmiljö bland fina gamla hus och intar en läcker lunchbuffé på Ulvö Hotell innan vi återvänder till fastlandet. Självklart åker vi över Högakustenbron, ”Norrlands Golden Gate”, som räknas till ett av Sveriges vackraste byggnadsverk. Denna bro över Ångermanälven mellan Kramfors och Härnösands kommuner var vid invigningen år 1997 världens nionde längsta hängbro och ett av Sveriges högsta byggnadsverk. En avstickare till Lunde blir det innan vi åker tillbaka till vårt hotell. Här restes 1981 ett minnesmonument över de händelser som utspelades här i maj 1931 till följd av en arbetskonflikt i Ådalen. Minnesmärket är skapat av konstnären Lenny Clarhäll från Södertälje och väger ungefär tre ton.

 • Dag 6. Sollefteå - Hemorten

  Då var det dags att lämna Sollefteå och Höga Kusten för att åka söderut mot våra hemorter. Vi färdas utmed kusten och passerar flera intressanta städer och platser innan vi slutligen är hemma igen med härliga minnen i bagaget. Tack för denna gång!

Avgångar & priser

AvresaHotellLediga platserfrån pris

Augusti 2024

12/8Logi Vildmarksvägen och Höga Kusten 6 dagarMer än 88 610:-Boka

Hotell

Logi Vildmarksvägen och Höga Kusten 6 dagar
Logi Vildmarksvägen och Höga Kusten 6 dagar
Hotel Östersund - Centralt beläget - Modernt inredda rum - SPA-avdelning bestående av jacuzzi, pool, torrbastu med utsikt över vackra Frösön samt aromatisk ångbastu (observera att det råder 18-årsgrän...
Resekalender
25/6Skärgårdsresa med M/S Ellen af Harstenafrån 950:-