Skip to main content

Huseby Bruk

Den sista privata ägaren Florence Stephens testamenterade Huseby Bruk till staten vid sin bortgång 1979. Sedan 1982 är Huseby Bruk ett publikt besöksmål som driver hennes anda enligt uppdraget i testamentet.

Sök resa

Övrig information

Nedladdningsbart program:/upload/pdf/HusebyBruk2024.pdf

Avresetider:
06:05 Skärblacka Eskilsvägen 23
06:25 Norrköping Resecentrum C3-C6
07:00 Linköping Fjärrbussterminalen
07:30 Mjölby McDonald´s
 

Valuta: Svenska kronor (SEK)

Vi reserverar oss för eventuella ändringar.

Dagsprogram

 • Dag 1. Hemorten - Huseby Bruk

  Första stoppet blir på Vätterleden för kaffe och enkelfralla. Stärkta åker vi vidare mot Huseby bruk i Småland. Slottet som stod färdigt 1844 har en orörd interiör från förra sekelskiftet. På vandringen genom de vackra rummen får ni höra om familjen Stephens tid som ägare till Huseby. Många är myterna och sägnerna som omgärdar den Stephenska familjen och kanske främst brukets sista ägarinna ”Fröken på Huseby”.

  Här vi kommer få en intressant guidning i slottet. som var ett av Sveriges största och rikaste gods och ägdes av Florence Stephens som sedan blev lurad på hela sin förmögenhet. Det kommer att bli en av 1960-talets stora rättsskandaler. Finns som dokumentär på SVT ”Skandalen på Huseby”.

  Dagens lunch ska vi äta på Huseby Bruk, Elisabeths Trädgård Restaurang och Café som ligger i det gamla mejeriet med en ny spännande inredning inspirerad av konstnärsparet Karin och Carl Larsson.

  Efter lunchen vänder vi hemåt men först blir det ett stopp i Aneby på Stalpets Cafè & Hantverksbod, som ligger precis jämte södra Sveriges högsta vattenfall. Här ska vi dricka vårt eftermiddagskaffe
  i deras trädgård med utsikt över vattenfallet, på sommaren faller vattnet i tunna slöjor nedför ett 18 meter högt bergstup. Sedan åker vi hemåt och säger tack för denna gången.

Avgångar & priser

AvresaHotellLediga platserfrån pris

Augusti 2024

26/8 Mer än 8950:-Boka
Resekalender
25/6Skärgårdsresa med M/S Ellen af Harstenafrån 950:-