Skip to main content

Dalarna 3 dagar

När man kommer till Siljan förstår man myten om Dalarna. Man kan inte undgå att påverkas av det vackra landskapet som man bäst upplever från någon av höjderna. Här ser vi den typiska byggnadsstilen som är unik för Dalarna och där hantverks-kunnandet alltid varit utöver det vanliga. Fortfarande ror starka armar beckoxarna, Siljans kyrkbåtar över vågorna, och i bystugorna dansar man polka till spelmännens sugande polkor. Flera av våra stora författare, poeter och konstnärer valde Dalarna som inspirationskälla och många har också bosatt sig här. Här finns en spännande historia som lockar oss alla till ett besök…

Sök resa

Övrig information

Nedladdningsbart program: /upload/pdf/Dalarna3dgr2024.pdf


Avgångstider:
06:25 Linköping Fjärrbussterminal
07:05 Skärblacka Eskilsvägen 23
07:30 Norrköping Resecentrum C3-C6
08:20 Katrineholm Resecentrum


Valuta: Svenska kronor (SEK)
 

Vi reserverar oss för eventuella ändringar.

Dagsprogram

 • Dag 1. Hemorten - Rättvik

  Resan går via Katrineholm i Södermanlands län. Vi stannar och dricker förmiddagskaffe på Hallsta Krog, som ligger mellan Köping och Västerås. Vi fortsätter på vackra vägar in i Dalarna – ”Sveriges Tyrolen”. Bebyggelsen ändras under förmiddagens färd. Flera knuttimrade hus och stugor i dalastil dyker upp och landskapet blir mer kuperat. Vi ser de så typiskt gråa fäbodarna på de blommande ängarna. I Borlänge äter vi dagens lunch på Gustaf Wasa Hotel

  Vi passerar sedan Falun, som är känt för sin gruva ” Stora Kopparberget”, Falukorven och Falu Rödfärg. I Sundborn besöker vi Carl Larssongården där en av våra mest uppskattade konstnärer Carl Larsson bodde med sin fru Karin, som också var konstnär. Tillsammans går vi runt med vår guide i den timrade parstugan. Här är allt bevarat i samma skick som när konstnärsparet levde och verkade. Här finns också möjlighet att dricka kaffe. Efter denna historiska upplevelse far vi vidare till Rättvik och inkvarterar oss på Hotell Lerdalshöjden, vackert beläget på en höjd med utsikt över Siljan. Gemensam middag.

 • Dag 2.

  Efter en god frukostbuffé ger vi oss ut på upptäcktsfärd. Vi reser utmed Siljans östra strand till Mora., Dalarnas hjärta. Mora är sedan urminnes tider den givna centralorten i norra Dalarna och en av landets mest populära turistorter. Här blir det ett besök på Zorngården, makarna Emma och Anders Zorns konstnärshem från slutet av 1800-talet. En guide visar oss runt i det mycket speciella huset och berättar historien om den stora konstnären.

  Resan fortsätter sedan till Nusnäs by. Härifrån kommer alla äkta dalahästar. Här kan man besöka både Nils Olssons Hemslöjd och Grannas Olsson och titta på tillverkningen. Vi följer den fantastiskt vackra turistvägen via Vikarby till Tällberg. På Klockargården som ligger mitt i byn väntar nu en god lunch. Därefter finns det tid att på egen hand gå runt i den genuina byn.

  Vi fortsätter att följa Siljan och kommer fram till Rättviks kyrka, som ligger så otrolig vackert vid sjön. Här finns också de kända Kyrkstallarna. I dem övernattade de långväga kyrkobesökarna. Det blir ett stopp på utsiktsplatsen Vida Blick där vi kan njuta av den storslagna utsikten över Siljan och Siljansbygden. Här finns även hantverksbodar och möjlighet att dricka kaffe. Efter en upplevelserik dag far vi tillbaka till hotellet för gemensam middag.

 • Dag.3 Rättvik - Hemorten

  Efter vår frukost på hotellet lämnar vi Rättvik för denna gång och fortsätter till Leksand. Här besöker vi Käck-Hedbys Smide, en genuin smedja där man fortfarande använder originalutrustningen från början av 1920-talet. Det är här man tillverkar den kända och populära tuppstaken som Gustaf Ankarcrona har designat och mycket mera. Här kan man handla till fabrikspriser om andan faller på.

  Vi tittar även förbi Sammilsdalsgropen som är en naturlig amfiteater i jätteformat mitt i Leksand, samt Leksands kyrka med den välkända lökkupolen. Innan vi kommer fram till Insjön passar vi på att stanna vid Leksands Knäckebröd i Häradsbygden. Här får vi möjlighet att handla till bra priser från deras fabrikslager. Det var på slutet av 1800-talet som Åhlèn & Holm startade i Insjön och blev så stort att man motvilligt beslöt sig för att flytta verksamheten till Stockholm. Idag är det andra företag som upprätthåller traditionen. Mest känt är nog Clas Ohlssons.

  I Borlänge äter vi dagens lunchbuffé på Buskåkers Gästgifvargård innan vi fortsätter hemåt. Under eftermiddagen stannar vi och dricker busskaffe vid lämpligt ställe innan vi återkommer till vårt fagra Östergyllen. Vi tackar varandra för denna gång och säger – på återseende!

Karta

Avgångar & priser

AvresaHotellLediga platserfrån pris

Augusti 2024

5/8Best Western Hotell Lerdalshöjden
Garanterad avgång!
45 620:-Boka

Hotell

Best Western Hotell Lerdalshöjden
Best Western Hotell Lerdalshöjden
Best Western Hotell Lerdalshöjden Hotell Lerdalshöjden ligger i underbara Rättvik, med en makalöst vacker utsikt över Siljan. http://www.lerdalshojden.se...