Skip to main content

Gammelvala 2 dagar

På Brunskogs hembygdsgård arrangerar man sedan 1963 Gammelvala, en festival där vi moderna människor får chansen att uppleva gammalt traditionellt arbete och hantverk som smide, repslagning och ystning med mera. Klässbols Linneväveri – en enastående historia om det lilla familjeföretaget som vävde de sig hela vägen från köket till kungliga slottet på mindre än 100 år. Följ med på en tidsresa!     

Sök resa

Övrig information

Avresetider/nedladdningsbart program: /upload/pdf/Gammelvala2dgr2022.pdf
 

Valuta: Svenska kronor (SEK)
 

Vi reserverar oss för eventuella ändringar.

Dagsprogram

  • Dag 1. Hemorten - Brunskog - Arvika

    Tidig morgon beger vi oss mot Värmland och Brunskog. Här möter vi en sagolikt vacker miljö. Vid sjön Värmeln ligger Brunskogs hembygdsgård bestående av ett trettiotal byggnader från 1700-talet och framåt. Varje år sista veckan i juli anordnas här ”Gammelvala” som betyder den gamla världen. Under denna hembygdsfestival vrids klockan cirka 150 år tillbaka i tiden. Här kan vi ta del av hantverkstekniker och traditioner från förr i en genuin miljö. Vi ser bland annat hur arbetet med att bereda lin, karda ull, spinna, väva, baka, byka, bränna tjära, slå rep och mycket mer gick till. När hungern sätter in finns möjlighet att avnjuta någon av värmlands-delikatesserna - nävgröt med fläsk eller klengås. Efter en härlig och upplevelserik dag åker vi till Arvika och checkar in på Scandic hotell. Gemensam middag på kvällen. Ca 27 mil från Mjölby.

  • Dag 2. Arvika - Rackstadmuseet - Klässbol - Hemorten

    Vi inleder dagen med ett besök på Rackstadmuseet ett svenskt konstnärsmuseum som invigdes 1993. Skulptören Christian Erikssons barndomshem Haget i Taserud kompletterades med två moderna flyglar och här presenteras nu konst av konstnärskolonin Rackstadgruppen. Dessa kom att starkt förknippas med den nationalromantiska konsten under 1900-talets första hälft. Vi blir visade runt i en unik miljö som visar på svensk konsthistorias verkliga pärlor. Lite tid på egen hand innan det blir gemensam lunch. Den lilla orten Klässbol söder om Arvika har representerat svensk design och kvalitet sedan starten 1920. Heders-uppdragen har varit många och ett av de senare ledde ända in i de kungliga sovgemaken då de vävde Värmlands bröllopsgåva till Victoria och Daniel – ett bäddset med parets monogram invävt i tyget. Vi blir visade runt i Europas bäst bevarade linneväveri och hör om detta genuina hantverk. Innan vi vänder hemåt blir det tid att botanisera bland väveriets produkter i butiken. Ca 28 mil till Mjölby.

Karta

Resekalender
1/7Puttgarden BorderShopfrån 895:-
8/7Puttgarden BorderShopfrån 895:-
14/7Geilo med Flåmsbanan 4 dagarfrån 5 960:-
20/7Bergensbanan och Hardangerfjorden 5 dagarfrån 7 490:-
24/7Husum med Römö & Sylt 4 dagarfrån 5 680:-