Skip to main content

Telemarkskanalen och Gaustatoppen 4 dagar

För över 100 år sedan ristades Telemarkskanalen in i fjället och när den väl stod klar 1892 blev den i Europa kallad för ”åttonde underverket”. Kanalen beskrivs som en av världens vackraste vattenvägar och detta vill vi såklart uppleva med egna ögon. Vi besöker även majestätiska Gaustatoppen för att ta del av den spektakulära utsikten samt dess spännande historia som hemlig militär försvarsanläggning.

Sök resa

Övrig information

Avresetider/nedladdningsbart program: /upload/pdf/TelemarkskanalenochGaustatoppen4dgr2022.pdf
 

Valuta: Norska kronor (NOK)
 

Vi reserverar oss för eventuella ändringar.

Dagsprogram

 • Dag 1. Hemorten - Skien

  Vi reser söderut från våra hemorter och stannar för möjlighet till frukost i Falköping. Fortsätter sedan resan med sikte mot grannlandet Norge. Väl över gränsen skymtar vi soliga Sarpsborg på vår väg till Moss där vi tar färjan över till Bastö. Sista biten med buss går till Skien och vårt hotell där en gemensam middag serveras.

 • Dag 2. Skien - Vrådal

  Efter en stärkande hotellfrukost beger vi oss mot hamnen och stiger ombord på en av de gamla reguljärbåtarna som skall ta oss med på en vacker resa genom ett omväxlande landskap. Vi känner historiens vingslag från de 500 man hade jobbade i 5 år med att spränga väg genom fjället. Med hela 18 slusskammare gick kanalen från Skien in till urnorska Dalen, en seglats på 105 km med en höjdskillnad på 72 meter. Som om inte vyerna från denna magiska resa genom storslagen natur var nog, vi blir även serverade en läcker lunchbuffé ombord innan vi slutligen når Lunde där vi stiger av detta äventyr. Vi intar våra platser i bussen och beger oss mot vackra Vrådal beläget mitt bland pampiga berg, spegelblanka sjöar och gröna skogar. Här checkar vi in på gemytliga Straand Hotel och blir serverade en gemensam middag.

 • Dag 3. Vrådal - Gaustatoppen - Kongsberg

  Frukost på hotellet. Idag ska vi upptäcka Telemarks högsta fjäll Gaustatoppen som sträcker sig majestätiskt 1883 m.ö.h. Vi tar oss via Gaustabanen, det underjordiska tåget inuti berget, upp till en vacker utkiksplats och beundrar omgivningarna. Vi intar en välsmakande lunch i den gamla hemliga försvarsanläggningen medan vi lyssnar på fängslande historier från vår guide om tiden under Kalla Kriget. En lite hårresande men väldigt spännande upplevelse senare beger vi oss vidare till vårt hotell i Kongsberg där vår sista gemensamma måltid serveras.

 • Dag 4. Kongsberg - Hemorten

  Efter frukost påbörjar vi hemresan. Vi styr österut mot Sverige och färdas sedan via Falköping och Jönköping mot våra hemorter.

Resekalender
20/5Puttgarden BorderShopfrån 895:-
21/5Antikmässanfrån 465:-
26/5Tyska pärlor 4 dagarfrån 5 345:-
27/5Puttgarden BorderShopfrån 895:-
27/5Skagen 3 dagarfrån 3 960:-