Skip to main content

Jokkmokks marknad 6 dagar

Image: Carl Johan Utsi

Snökristallerna gnistrar i vintersolen och kylan nyper en i kinden. Goda dofter sprider sig från marknadsståndens lokala delikatesser och gör att det vattnas i munnen. Medan du värmer dig med lite varm björksaft förundras du över alla vackra hantverk, traditionella som nyskapade, och njuter av tillvaron under denna spektakulära folkfest – varmt välkommen till årets vintermarknad i Jokkmokk!

Sök resa

Övrig information

Nedladdningsbart program: /upload/pdf/Jokkmokksmarknad6dgr2024.pdf
 

Avgångstider:
06:40 Mjölby McDonald´s
07:05 Linköping Fjärrbussterminal
07:40 Skärblacka Eskilsvägen 23
08:00 Norrköping Resecentrum C3-C6
08:50 Nyköping Brukslagarvägen
 

Valuta: Svenska Kronor (SEK)
 

Vi reserverar oss för eventuella ändringar.

Dagsprogram

 • Dag 1. Hemorten - Sundsvall

  Lagom när dagens första solstrålar börjar tränga undan nattmörkret sätter vi oss till rätta i vår bekväma buss och följer Östersjökusten norrut. Dagens mål är ”Draken mellan bergen” Sundsvall, en gång träbaronernas stad. Väl framme checkar vi in på nyligen renoverade och centralt belägna First Hotel Strand. Gemensam middag serveras på hotellet innan vi somnar gott i skönt bäddade sängar.

 • Dag 2. Sundsvall - Älvsbyn

  Efter frukost fortsätter vi resan på vintriga vägar norrut genom vårt avlånga land. Vi följer kusten längs Bottenviken och städer som Härnösand, Örnsköldsvik, Umeå, Skellefteå och Piteå passeras innan vi når Norrbottens pärla Älvsbyn. Vårt övernattningshotell ligger precis vid foten av Storforsen som är norra Europas största oreglerade fors vars vattenmassor utgör Pite älv. En magisk plats inte minst när kylan förvandlar vattendropparna till skimrande iskristaller! Gemensam middag på hotellet.

 • Dag 3. Älvsbyn - Jokkmokks marknad - Kiruna

  Idag beger vi oss norr om polcirkeln till vad som alltid varit en naturlig mötesplats för människor från när och fjärran – Jokkmokks årliga vintermarknad! Med en nästan obruten tradition sedan 1605 är detta en av Sveriges äldsta marknadsplatser med rötter i medeltiden. Här möter vi några av de bästa slöjdarna och artisterna ur den samiska traditionen. Det tillverkas hantverksspecialiteter, lappsmycken, pälsverk, fällar till sparkar samt pulkor och mycket mer. Förutom samisk konst, kultur och slöjd i världsklass erbjuds även god förtäring gjord på regionens naturliga råvaror såsom viltkött, bär, örter och ädla fiskar. Passa på att smaka på de olika sorters ostar, kött och korv med mera från lokala producenter. Drick lite varmt ”ostkaffe” eller björksaft medan du värmer dig vid elden. Missa inte den ljuvliga vita mjukkakan ”gahkku”, helst ska den ätas varm så att smöret smälter och rinner längs hakan!

  Efter en upplevelserik dag fortsätter vi till Kiruna och vårt hotell för gemensam middag och en god natts sömn fylld av drömmar om renfärder och pälsmössor i ett vintervitt Lappland!

  Foto av Agneta Nyberg

 • Dag 4. Kiruna - Ishotellet i Jukkasjärvi - Luleå

  Vi börjar dagen med en läcker hotellfrukost innan vi beger oss till sagolika Ishotellet i Jukkasjärvi – ett hotell helt byggt av snö och is från Torneälv! Varje år samlas konstnärer från hela världen, alla handplockade för att skapa årets exklusiva upplaga av Ishotellet. Med fantasi och hårt arbete skapas detta av tusentals ton snö och is för att beundras och nyttjas av människor under vintermånaderna och därefter smälta bort under den obarmhärtiga vårsolens strålar. Allt som återstår är våra intryck, minnen och fotografier! Hela Ishotellet är ett gigantiskt konstverk som byter skepnad varje år. Här går vi en guidad rundvisning och får givetvis även lite tid till att titta runt på egen hand inne i Ishotellet. Lunch äter vi på Icehotel Restaurant Värdshuset. När magen är mätt och minnet på kameran är fyllt med fantastiska bilder av isskulpturer är det dags att åka vidare till hotellet i Luleå. Middag och eftersnack för att ”smälta” alla intryck innan det är dags att säga god natt.

  Foto av Tomasz Czajkowski och Eryk Marks

 • Dag 5. Luleå - Härnösand

  Efter frukost fortsätter vi vår resa söderut längs med den svenska östkusten. Vi beundrar landskapet och dess fina vyer som vi passerar. När vi når Härnösand checkar vi in på centralt belägna
  First Hotel Stadt och blir serverade resans sista gemensamma middag.

 • Dag 6. Härnösand - Hemorten

  Med en stärkande hotellfrukost i magen sätter vi oss till rätta i bussen och fortsätter färden hemåt. När landskapet förändras och vi skymtar siluetten av vår vackra huvudstad är det inte långt kvar till respektive hemorter. Med många fina minnen från resan tackar vi varandra för denna gång och säger – på återseende!

Karta

Resekalender
28/5Gekås Ullaredfrån 340:-
31/5Puttgarden Bordershopfrån 940:-
31/5Skagen 3 dagarfrån 4 395:-
3/6Huseby Brukfrån 950:-
5/6Lars Lerin Sandgrundfrån 985:-